Calamari prajiti (kalamarakia tiganita - Καλαμαράκια τηγανητά), sunt absolut deliciosi si desi ne duc cu gandul la concediu si la mare, cred ca se pot manca la fel de bine in toate anotimpurile.

Mod de preparare:
Pentru a avea intotdeauna calamari prajiti si cat mai crocanti, incalzim uleiul la foc mare, la o temperatura de aprox 190 grade, daca nu avem termometru punem un praf de faina in ulei, iar daca uleiul e incins faina v-a incepe sa se coaca.
Intr-un bol punem faina sarea si piperul(optional) si amestecam. Calamari ii spalam si ii scurgem bine de apa, ii punem pe o hartie de bucatarie si ii stergem cat mai bine de umezeala. Dupa care dam bine calamari in faina, avand grija sa ii separam unul de celalat.

Punem cu grija calamari in uleiul incins, in cantitate mica, pentru ca temperatura uleiului sa nu scada foarte mult, si avand grija ca uleiul sa acopere toata cantitatea de calamar.
Lasam sa se rumeneasca pe o parte si apoi intoarcem. Scoatem din tigaie pe o farfurie in care am pus hartie si ii lasati pentru 1-2 minute sa se scurga de ulei. Dupa care serviti si va bucurati de ei cat sunt fierbinti fiind crocanti si cu un gust irezistibil.
Daca ve-ti pune lamaie pe calamari acestia nu vor ma fi atat de crocanti.
...Sa va amintiti ca au nevoie de un timp scurt de prajire, (2-3 minute). Cu cat se vor praji mai mult cu atat vor deveni mai elastici.
Cum curatam calamarul proaspat?
Important e sa folositi manusi. Scoatem incet capul si il taiem tragand maruntaiele si cerneala lor in acelasi timp.
Cu un cutit taiati partea inferioara a capului pentru a indeparta ochii, deoarece se crapa in timpul prajirii si stropesc cu ulei fierbinte. Daca tentaculele sunt foarte mari le taiem in bucati mai mici astfel incat sa se prajeasca uniform.
Tragem osul interior alb din interiorul calamarului, membrana exterioara daca e proaspat nu este nevoie sa o inlaturam.
Spalati bine calamarul pentru a elimina nisipul.
Pofta buna!
Foarte interesante retetele, mulțumim! Daca vreau sa pregătesc calamar umplut, la cuptor, care este secretul pentru a nu se întări și deveni gumos? Multumesc tare mult!