top of page

Caracatita cu paste 'taiate'

Caracatita cu paste taiate sau Xtapodi me kofto makaronaki , o mancare specific traditionala greceasca, care este foarte usor de preparat, delicioasa si cu putine ingrediente.

Mancare specifica perioadei de vara, gustoasa, aromata si delicioasa
Caracatita in sos de rosii cu paste

Ingredientele de baza sunt caracatita, macaroanele taiate, rosia proaspata sau suc de rosii si aromele date de foaia de dafin si cimbru (sau alte arome). Sincer aceasta mancare poate fi gasita sub diverse prezentari cu arome diferite (menta, cimbru, scortisoara, patrunjel etc), in felul acesta fiecare bucatar isi pune amprenta asupra preparatului...



In reteta originala se fierbe putin caracatita, dar eu am preferat sa o pun la cuptor, pentru a se gatii la o temperatura constanta. In felul acesta se pastreaza toate aromele, iar caracatita este foarte frageda si suculenta.

O reteta specifica perioadei postului (la greci fructele de mare sunt considerate de post), sau lunilor de vara prepararea dureaza aproximativ o ora, dar merita, fiind o mancare extraordinar de gustoasa.

Mod de preparare:



  1. Daca caracatita este congelata o lasam peste noapte sa se decongeleze la frigider.

  2. Curatam caracatita, indepartand gura (dintele) si ochii.

  3. Curatam foarte bine punga si avem grija sa indepartam orice urma de nisip.

  4. Spalam caracatita sub un jet de apa, avand grija sa indepartam orice urma de nisip.

  5. Daca optam pentru varianta in care vom fierbe caracatita: Asezam caracatita intr-o cratita si acoperim cu apa. Adaugam boabele de piper si o foaie de dafin si fierbem pentru aproximativ 25-30 de minute (cu capac la foc mic).

  6. Daca dam la cuptor, atunci incalzim cuptorul la 180°C, adaugam caracatita, foaie de dafin, boabe de piper intr-un vas de yena sau de lut, adaugam aproximativ 500 de ml apa si lasam totul la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute . Lasam caracatita deoparte 10 minute.

  7. Asezam caracatita pe o farfurie si lasam sa se raceasca. Pastram zeama in care a fiert si o strecuram.

  8. Incalzim o cratita la foc potrivit, adaugam uleiul, ceapa tocata si calim pentru 3 minute. Intre timp taiem caracatita o adaugam in cratita si sotam pentru inca 3 minute.

  9. Adaugam vinul si lasam 5 minute pana ce alcoolul se va evapora.

  10. Tocam rosiile cu ajutorul unui robot de bucatarie sau le dam prin razatoare.

  11. Adaugam rosiile si gatim 5 minute.

  12. Adaugam pastele (daca nu gasiti paste taiate putet adauga penne sau alte paste care va plac) si zeama in care a fiert caracatita, cat sa acopere.

  13. Gatim la foc mic 10 minute amestecand din cand in cand. Daca este necesar adaugam putina apa fierbinte sau zeama in care a fiert caracatita.

  14. Cand pastele sunt fierte, condimentam cu sare si piper daca e cazul si servim cu patrunjel proaspat sau arpagic verde, putin ulei de masline si piper proaspat macinat.


Pofta buna!



bottom of page