Prajitura cu ciocolata sau Pasta ciocolatas (Sokolatina), un desert deosebit pe care il gasiti la toate cofetariile grecesti sau la zaharoplastii (cofetarii) in Grecia sau in unele orase in Romania.
Cu siguranta aceste mini torturi vor impresiona pe oricine. Si cel putin aici sunt foarte la moda. In general se cumpara de la cofetarie, dar cele facute in casa sunt mult mai gustoase.
Nu este o prajitura foarte dificil de preparat, trebuie doar sa respectati intocmai pasii si cel mai important sa va ghidati dupa reteta video.
Mod de preparare:
Incalzim cuptorul la 180 de grade.
Batem ouale si adaugam zaharul, dupa care amestecam cu ajutorul unui mixer pana ce zaharul se topeste si devine o spuma mai groasa.
Amestecam faina cu praful de cacao si cu praful de copt, dupa care cernem cu ajutorul unei site, adaugam faina treptat si amestecam incet cu ajutorul unei spatule de silicon. Adaugam uleiul si amestecam.
Tapetam tava cu o hartie de copt si adaugam aluatul, dupa care dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20-30 de minute (testam blatul cu o scobitoare dupa aproximativ 20 de min.). Odata copt, scoatem blatul din cuptor, il deformam si lasam sa se raceasca.
Intre timp facem crema: Batem putin smantana, adaugam zaharul si amestecam cu mixerul pana ce zaharul se omogenizeaza iar frisca se ingroasa.
Topim ciocolata pe baie de abur sau la microunde, adaugam galbenusurile si coniacul si amestecam. Dupa care luam 2-3 linguri de frisca si amestecam cu ciocolata topita, iar apoi adaugam compozitia cu ciocolata la frisca si omogenizam.
Taiem blatul in doua, Strecuram compotul, amestecam 100 de ml zeama de la compot cu 100 de ml apa. Punem partea de jos a blatului in forma, insiropam, adaugam 1/2 din crema, dupa care asezam partea de sus a blatului deasupra cremei si insiropam. Dam la congelator pentru 3-4 ore.
Odata trecute cele 4 ore, scoatem prajitura de la congelator o taiem in portii egale si ornam, dupa care servim!
Pofta buna!
Comments