top of page

Cozonac grecesc cu iaurt

Cozonac grecesc cu iaurt sau Tsoureki, preparat simplu acasa fara mixer si fara prea multa framantare. Niste cozonaci aromati si deliciosi chiar si fara umplutura merg foarte bine la o cafea.


Cozonac grecesc cu iaurt
Cozonac grecesc cu iaurt

Cozonacii grecesti nu se prea fac umpluti, rareori la unele brutarii se pot gasii umpluti cu ciocolata. Dar aromele grecesti fac acesti cozonaci sa fie deliciosi chiar si fara umplutura. Bineinteles ca dupa gustul fiecare pot fi umpluti cu orice va place. Aromele grecesti precum rasina de mastic si mahlebi, daca nu le gasiti se pot omite, desi fac acesti cozonaci de neegalat. Puteti adauga ca si aroma esenta de vanilie sau zahar vanilat. Desigur cardamomul de asemenea, pe langa efectele benefice pe care le aduce organismului, are o aroma extraordinara.



Acesti cozonaci sunt extraordinar de pufosi, de asemenea aveti grija sa nu ii coaceti prea mult, cu cat vor capata o culoare mai intensa cu atat vor deveni mai putin pufosi.


Mod de preparare:


  1. Maiaua: Intr-un bol adaugam apa, drojdia, faina si zaharul si amestecam pana ce se incorporeaza toate ingredientele. Acoperim cu o folie alimentara si lasam maiaua deoparte sa se activeze, aproximativ 15-20 de minute.

  2. Cozonacii: Intr-un bol incapator adaugam ouale, putina sare si amestecam bine cu un tel.

  3. Adaugam zaharul in bolul robotului de bucatarie/rasnita de cafea, impreuna cu rasina de mastic, mahlepi, cardamom si maruntim totul foarte bine, dupa care amestecam cu ouale.

  4. Adaugam iaurtul, zeama de lamaie, coaja de lamaie si portocala, maiaua formata si adaugam treptat faina cernuta.

  5. Amestecam la inceput cu mixerul dupa care adaugam restul de faina si framantam cu mana aproximativ 5 minute.

  6. Adaugam treptat untul si continuam sa framantam aluatul.

  7. Daca aluatul este foarte lipicios, adaugam putina faina si amestecam.

  8. Adaugam putin ulei pe suprafata de lucru si framantam putin pana ce aluatul devine moale si nelipicios.

  9. Ungem bolul cu putin ulei, adaugam aluatul pe care il ungem cu putin ulei, acoperim cu o folie alimentara si lasam la dospit, aproximativ o ora sau pana ce isi dubleaza volumul. Aluatul perfect pentru cozonaci, este atunci cand infingeti un deget in centru, iar aluatul nu are tendinta de a se umfla...

  10. Dupa dospire luati aluatul si il impachetati de cateva ori ca si in reteta video (in felul acesta veti obtine acele fasii la cozonac).

  11. Dupa caz impartiti aluatul in 3 sau 6 parti, vor iesii un cozonac mai mare sau 2 mai mici.

  12. Acoperim aluatul si il lasam deoparte aproximativ 10 minute.

  13. Rulam aluatul in fasii si ii impletim sau se pot umplea dupa caz. Puteti vedea cum am procedat cu umplutura la cozonacii fara framantare- reteta aici.

  14. Adaugam aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt/cerata, acoperim cu folie alimentara si lasam aproximativ 30 de minute la dospit.

  15. Ungem cozonacii deasupra cu un galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte/smantana si presaram cu migdale.

  16. Dam la cuptorul preincalzit la 170°C, pentru 30-40 de minute. Indicat pentru cei ce nu aveti un cuptor cu aburi sa adaugati un bol cu putina apa.

  17. Lasati cozonacii sa se raceasca 5 minute dupa care ii asezati pe un gratar. In caz ca ati folosit o forma pentru cozonaci, asezati cozonacii pe gratar in lateral pentru a nu se lasa.


Pofta buna ! (Kali Orexi)




bottom of page