top of page

Ciorba de perisoare a la grec

Giouvarlakia avgolemono - Γιουβαρλάκια αυγολέμονο, este foarte asemanatoare cu cea romaneasca, doar ca ca sosul il dregem cu ou si lamaie, iar carnea folosita este de obicei carne de vita sau carne de vita+ carne de porc in amestec.

Ciorba de perisoare in stil grecesc cu sos de ou si lamaie
Ciorba de perisoare in stil grecesc

Din copilarie, ciorba de perisoare a fost preferata mea, bineinteles asa cum se facea in Romania, cu smantana si oua.



Dar pot spune ca de cand am descoperit varianta greceasca mia placut la fel de mult, iar valoarea calorica este mult mai mica, avand in vedere ca nu se adauga smantana.


Ingrediente:

4-6 persoane

Pentru perisoare

  • 500 g de carne tocata de vita/1:1(vita+porc)

  • 1 morcov dat prin razatoarea mica

  • 50 g orez

  • putin marar

  • 2-3 fire de cimbru (optional)

  • o ceapa

  • 50 de g de ulei de masline

  • 1/2 lingurita praf de coliandru

  • sare si piper dupa gust

Pentru ciorba

  • 2-3 morcov

  • 1/2 ceapa (sau un praz)

  • 2-3 linguri ulei de masline

  • 1-2 fire de cimbru/marar

  • 2 litri apa

  • sare si piper


Pentru sosul avgolemono

  • Zeama de la o lamaie

  • 1 galbenus

  • 2 oua intregi


Mod de preparare:

  1. Curatam ceapa si adaugam impreuna cu uleiul intr-un tocator de legume si tocam pentru 30 de secunde. Curatam morcovul, il spalam si il dam prin razatoare.(sau il putem adauga in tocatorul de legume alaturi de ceapa.

  2. Intr-un bol incapator punem carnea tocata, orezul, morcovul razalit,oul, ceapa tocata, coriandru, sare, piper, si amestecam.

  3. Lasam putin deoparte si punem o cratita la foc potrivit, tocam ceapa/prazul , curatam morcovul si il taiem brunoise (cuburi foarte mici egale), adaucam uleiul in cratita, sotam ceapa pentru 2-3 minute, apoi daugam morcovul si lasam la calit inca 3-4 minute. Adaugam apa rece si lasam sa fiarba cu capac, timp in care formam perisoarele.

  4. Odata ce apa da in clocot adaugam sare, piper si perisoarele formate. Lasam sa fiarba pentru aproximativ 30-40 de minute sau pana cand orezul va fi fiert, dupa care scoatem perisoarele si facem sosul avgolemono (este important odata ce adaugam sosul in ciorba sa amestecam energic ca sa nu se separe oul).

  5. Avem nevoie de zeama in care am fiert perisoarele, batem oule cu putina sare,adaugam zeama de lamaie in fir si amestecam energic. Cu un polonic adaugam zeama fierbinte si amestecam continuu cu telul. Adaugam 2 polonice de zeama dupa care adaugam sosul de lamaie la zeama ramasa si amestecam.

  6. Punem oala la foc mic si amestecam pana ce sosul se ingroasa (1-2 min.).

  7. Atentie! Nu fierbem ciorba pentru ca oul s-ar putea sa se separe!

  8. Adaugam sare si piper dupa gust, cimbrul/marar taiat marunt si lamaie daca e cazul. Adaugam perisoarele in ciorba si servim.


Pofta buna!




1 comentario


Bună seara

Me gusta
bottom of page