Ciorba de perisoare a la grec
- Milena C.
- 3 feb. 2021
- 2 min de citit
Actualizată în: 6 oct. 2022
Giouvarlakia avgolemono - Γιουβαρλάκια αυγολέμονο, este foarte asemanatoare cu cea romaneasca, doar ca ca sosul il dregem cu ou si lamaie, iar carnea folosita este de obicei carne de vita sau carne de vita+ carne de porc in amestec.

Din copilarie, ciorba de perisoare a fost preferata mea, bineinteles asa cum se facea in Romania, cu smantana si oua.
Dar pot spune ca de cand am descoperit varianta greceasca mia placut la fel de mult, iar valoarea calorica este mult mai mica, avand in vedere ca nu se adauga smantana.
Ingrediente:
4-6 persoane
Pentru perisoare
500 g de carne tocata de vita/1:1(vita+porc)
1 morcov dat prin razatoarea mica
50 g orez
putin marar
2-3 fire de cimbru (optional)
o ceapa
50 de g de ulei de masline
1/2 lingurita praf de coliandru
sare si piper dupa gust
Pentru ciorba
2-3 morcov
1/2 ceapa (sau un praz)
2-3 linguri ulei de masline
1-2 fire de cimbru/marar
2 litri apa
sare si piper
Pentru sosul avgolemono
Zeama de la o lamaie
1 galbenus
2 oua intregi
Mod de preparare:
Curatam ceapa si adaugam impreuna cu uleiul intr-un tocator de legume si tocam pentru 30 de secunde. Curatam morcovul, il spalam si il dam prin razatoare.(sau il putem adauga in tocatorul de legume alaturi de ceapa.
Intr-un bol incapator punem carnea tocata, orezul, morcovul razalit,oul, ceapa tocata, coriandru, sare, piper, si amestecam.
Lasam putin deoparte si punem o cratita la foc potrivit, tocam ceapa/prazul , curatam morcovul si il taiem brunoise (cuburi foarte mici egale), adaucam uleiul in cratita, sotam ceapa pentru 2-3 minute, apoi daugam morcovul si lasam la calit inca 3-4 minute. Adaugam apa rece si lasam sa fiarba cu capac, timp in care formam perisoarele.
Odata ce apa da in clocot adaugam sare, piper si perisoarele formate. Lasam sa fiarba pentru aproximativ 30-40 de minute sau pana cand orezul va fi fiert, dupa care scoatem perisoarele si facem sosul avgolemono (este important odata ce adaugam sosul in ciorba sa amestecam energic ca sa nu se separe oul).
Avem nevoie de zeama in care am fiert perisoarele, batem oule cu putina sare,adaugam zeama de lamaie in fir si amestecam energic. Cu un polonic adaugam zeama fierbinte si amestecam continuu cu telul. Adaugam 2 polonice de zeama dupa care adaugam sosul de lamaie la zeama ramasa si amestecam.
Punem oala la foc mic si amestecam pana ce sosul se ingroasa (1-2 min.).
Atentie! Nu fierbem ciorba pentru ca oul s-ar putea sa se separe!
Adaugam sare si piper dupa gust, cimbrul/marar taiat marunt si lamaie daca e cazul. Adaugam perisoarele in ciorba si servim.
Pofta buna!
Bună seara