Crema de patiserie de casa sau budinca de vanilie! Gustoasa, aromata si cremoasa este esentiala pentru multe preparate de patiserie cum ar fi: ecler, faimoasele Trigoane din Salonic, Mille feuille, Kataifi cu crema (Ekmek), Profiterol...
Crema de patiserie apartine bucatariei frantuzesti, si a fost preluata si adaptata in intreaga lume. Fiecare cofetar o prepara in stilul propriu: cu o textura mai cremoasa sau mai groasa; cu faina sau cu amidon; cu oua intregi, oua intregi in combinatie cu galbenusuri sau doar galbenusuri; mai dulce sau mai putin dulce.
Ce este de fapt crema de patiserie?! Aceasta este de fapt budinca aceea de vanilie pe care o cumparam la plic cand eram copii si o preparam singuri acasa adaugand putin lapte si o mancam asa cu lingura (probabil multi dintre noi direct din cratita). Aceasta este o crema pentru prepararea diverselor deserturi. Deserturile pot fi umplute doar cu aceasta crema, sau aceasta poate fi amestecata cu frisca, pentru a obtine o crema mai aerata.
Sunt foarte multe retete pentru prepararea acestei creme. Eu astazi va prezint reteta pe care eu o prepar, este foarte simpla, delicioasa, usor de preparat si aromata. In schimb, este o reteta doar cu galbenusuri (putine in cazul meu, puteti adauga mai multe daca doriti o crema mai ferma) care nu va avea gust si miros de ou, ci vanilia va fi cea care va aroma acest desert. Secretul este sa amestecati galbenusurile cu zaharul pana ce acestea se 'albesc' si cresc in volum, aproape formand o crema! In felul acesta galbenusurile nu vor mirosi, nici nu vor avea un gust.
Mod de preparare:
Intr-un bol adaugam galbenusurile de ou si sarea. Amestecam putin cu un tel, dupa care adaugam zaharul si amestecam cu telul sau cu mixerul 2-3 minute pana ce galbenusurile incep sa se albeasca si sa creasca in volum.
Adaugam esenta de vanilie si amestecam.
Adaugam amidonul si faina si incorporam pe cat posibil!
Adaugam laptele in etape, si amestecam cu telul pana ce se omogenizeaza.
Intr-o oala cu fund dublu (de preferat), strecuram amestecul de lapte.
Asezam oala la foc foarte mic si amestecam continuu cu telul pana ce se formeaza crema. Aceasta trebuie sa se ingrase, dar si sa dea in clocot.
Luam crema de pe foc si adaugam untul! Acesta nu este obligatoriu, dar ne va ajuta sa avem o consistenta cremoasa a cremei!
Acoperim crema cu o folie alimentara si lasam deoparte sa se raceasca! Folia alimentara se aseaza direct pe crema pentru a nu se forma crusta la suprafata.
Pentru un desert rapid puteti servi cu biscuiti digestivi macinati si putin fistic tocat.
Pofta buna!
Comentarios