top of page

Creveti saganaki

Crevetii saganaki sunt unul dintre cele mai raspandite aperitive la tavernele grecesti, in special vara. Iar persoanele care consuma fructe de mare recunosc ca sunt o delicatesa, in special daca sunt gatite in mod corect.


Creveti saganaki la tigaie cu branza Feta
Creveti saganaki

Crevetii saganaki (Garides Saganaki) sunt de fapt creveti in sos de rosii cu branza Feta si in cele mai multe cazuri se adauga ouzo sau vin alb. Iar numele "saganaki" provine de la tigaia cu doua manere in care acestia sunt pregatiti si serviti (de obicei)!

Dupa cum spuneam crevetii gatiti in mod corect sunt gustosi si moi. Adevarul este ca atunci cand pregatim creveti trebuie sa avem grija ca acestia nu necesita decat cateva minute de gatire, astfel vor deveni tari si greu de mestecat.



De cele mai multe ori pregatesc creveti congelati, dar intotdeauna acestia sunt necuratati, cei curatati nu imi plac deloc la gust. De fapt creveti curatati au fost deja supusi procesului termic, in felul acesta si-au pierdut o parte din gust, dar sunt si tari in cele mai multe cazuri. Prefer de asemenea crevetii de marime mare, care in principiu se servesc 3-4 bucati la fiecare persoana. Oricat ne-ar placea, fructele de mare contin mult colesterol, deci trebuie consumate in proportie mai mica "Pan metron ariston"=cu masura!



Mod de preparare:



Daca crevetii sunt congelati ii puteti decongela lent la frigider, sau intr-un castron cu apa-rece.


Curatam crevetii:

Indepartam piciorusele si cu miscari lente indepartam cartilajul, avand grija sa pastram capul si coada crevetilor, deoarece in felul acesta mancarea va avea mai mult gust. Sectionam crevetii in partea exterioara si indepartam intestinul. Spalam crevetii in apa cu gheata si ii asezam pe o hartie de bucatarie, tamponand cu alta hartie de bucatarie deasupra si lasam sa se scurga de apa. Daca temperatura camerei este ridicata dati la frigider pana ce pregatiti legumele.

  1. Dupa ce crevetii s-au scurs de apa, ii asezam pe o farfurie si adaugam deasupra sare, piper , boia dulce si putin ulei.

  2. Incalzim tigaia la foc potrivit, adaugam crevetii si calim 1-2 minute pe fiecare parte, pana cand aceasta isi schimba usor culoarea, adaugam un catel de usturoi si vinul/ouzo si lasam alcoolul sa se evapore 2-3 minute.

  3. Asezam crevetii pe o farfurie si ii acoperim cu un capac.

  4. In aceeasi tigaie pregatim sosul. Calim ceapa, pana ce aceasta devine putin translucida, adaugam usturoiul, ardeiul taiat marunt, pasta de rosii si rosiile taiate cubulete. Condimentam cu sare si piper si adaugam patrunjelul taiat marunt. Lasam sa fiarba aproximativ 7 minute sau pana ce s-a evaporat cea mai mare parte din umezeala. Adaugam crevetii si ii fierbem 5 minute in sosul de rosii. La sfarsit adaugam branza Feta si lasam inca 2 minute la foc foarte mic.

Servim cu patrunjel proaspat si paine prajita!


Pofta buna!



bottom of page