top of page

Inghetata de vanilie

Spitiko pagoto vanilia - Σπιτικό παγωτό βανιλία, cu o textura cremoasa este de fapt inghetata pe care nimeni nu o poate refuza. Mai ales in zilele calduroase, cand avem nevoie ca sa ne indulcim, dar totodata dorim si ceva racoritor.

Inghetata de vanilie fara aparat
Inghetata de vanilie

In general pentru realizarea inghetatei, avem nevoie de un aparat special, sau de a scoate inghetata de la congelator de 2 sau chiar de 3 ori pentru a amesteca, astfel se formeaza gheata. Aceasta reteta este mult mai simpla si nu necesita aparat sau sa va amintiti ca trebuie sa amestecati, decat daca adaugati suc de fructe, atunci va trebui sa amestecati o data dupa aproximativ 1,5-2 ore.



Aceasta este o baza pentru inghetata in care puteti sa adaugati orice: chec, cozonac, biscuiti, fursecuri, fructe din compot, suc de fructe...


Mod de preparare:



Pentru inceput vom pune cele 500 de g de smantana la congelator ( cu cat smantana e mai rece cu atat frisca se bate mult mai bine).


Intre timp ne vom ocupa de crema: adaugam toate ingredientele intr-o cratita si dam la foc mediu pana ce crema se ingroasa, luam de pe foc, acoperim cu o folie de plastic si lasam sa se raceasca.


Cand crema aproape s-a racit, luam smantana de la congelator si o batem pana ce optinem frisca, dupa care adaugam vanilia si coniacul si amestecam.


Dupa racire, amestecam crema impreuna cu laptele condensat, cu ajutorul unui blender/mixer/robot de bucatarie, pana ce devine o crema omogena.


Adaugam treptat crema la frisca si amestecam cu ajutorul unei spatule, pana ce se omogenizeaza.


Punem in recipiente rezistente la temperaturi scazute, acoperim cu o folie de plastic/capac si dam la congelator pentru 1-1,5 ore.


Dupa 1,5 ore adaugati fructe din compot foarte bine stoarse de apa/alune/arahide/bucati de ciocolata, in felul acesta nu vor merge la fundul vasului.


Dati inghetata din nou la congelator pentru 7-8 ore (depinde de congelator), dupa care serviti.


Pofta buna!


Sfaturi pentru un succes garantat:


Atat alcoolul cat si amidonul sunt folosite pentru a nu favoriza formarea cristalelor de gheata, nu incercati sa schimbati reteta, pentru ca rezultatul nu va fi acelasi!


Bucatile de fructe/nuci/ciocolata le adaugam dupa aproximativ o ora, in felul acesta nu se vor duce la fundul vasului!


Daca adaugati cozonac/chec/ biscuiti, bateti frisca mai putin sau renuntati la crema!


Daca adaugati suc de fructe, inlocuiti lichidul pentru crema cu suc de fructe!


Dupa aproximativ o ora scoateti capacul si il stergeti foarte bine si acoperiti compozitia cu o membrana de plastic!


Daca doriti sa adaugati cacao, inlocuiti amidonul cu cacao!


Mult succes!




bottom of page