top of page

Pasca cu foi (Pascute din Santorini)

Melitinia Santorinis - Μελιτίνια Σαντορίνης, sunt de fapt Pascutele care se pregatesc in Santorini, dupa retetele mostenite din mosi - stramosi. Bineinteles ca sunt foarte multe variante a acesteui desert, dar in principiu rezultatul e cam acelasi.


Pascute din Santorini - Melitinia
Melitinia si Pasca cu foi fine

Aceasta este o reteta traditionala veche, unde aluatul este 'ciupit' cu degetele (sau cu ajutorul unei scobitori), iar rezultatul seamana de fapt cu o bijuterie, iar in centru este o umplutura pufoasa si gustoasa care este formata din branza proaspata/urda, faina, oua, zahar si rasina de mastic.



Numele 'melitini' provine din cuvantul meliteros care inseamna dulce ca mierea. De aceea si cantitatea exagerata de zahar care se adauga la aceste dulciuri este de 1:1, adica 1 kg de zahar la 1 kg de branza (care dupa parerea mea este exagerat, de aceea eu am adaugat o cantitate mult mai mica de zahar).


Aceste Pascute pot fi de diferite dimensiuni, mici, mijlocii si mari. Dar cele mai raspandite sunt cele mici.


Dupa aceasta reteta eu am facut si o Pasca aromata si foarte gustoasa.


Ingrediente:

50-55 buc de melitini sau
o Pasca cu diametrul de 28 de cm

Pentru foi

  • 500 de g de faina

  • 2 albusuri

  • 2 linguri de unt topit

  • 200 de ml de lapte

  • putina sare

Daca realizati o Pasca intr-o tava cu diametrul de 26-28 cm, este necesar doar jumatate din portia de aluat.


Pentru umplutura:

  • 500 de g de branza proaspata / urda

  • 300-350 de g de zahar

  • 2-3 linguri de unt topit

  • un zahar vanilat/1 lingutita esenta de vanilie

  • 1-2 buc de rasina de mastic

  • 2 linguri de faina

  • 1 ou intreg

  • 2 galbenusuri

  • 1 lingurita de praf de copt

  • coaja de la o portocala (optional)


Un ou pentru a unge deasupra


Mod de preparare:


Cernem faina, adaugam sarea, untul, albusurile batute putin cu o furculita si 1/2 din cantitatea de lapte. Amestecam foarte bine si adaugam laptele ramas, dupa care framantam pana ce optinem un aluat usor elastic. Acoperim aluatul cu o folie de plastic si lasam deoparte.



Intr-un tocator de legume/rasnita de cafea punem zaharul, impreuna cu rasina de mastic si zaharul vanilat si amestecam pentru aproximativ un minut, pana ce rasina de mastic va deveni praf.


Intr-un bol adaugam galbenusurile si oul intreg si amestecam cu ajutorul unui mixer, dupa care adaugam untul topit (aveti grija sa nu fie fierbinte) si zaharul- pe care il adaugam in doua etape. Amestecam foarte bine, pana ce optinem o pasta cremoasa.


In tocatorul de legume adaugam branza si mixam pentru un minut, dupa care o adaugam la compozitia de oua cu zahar si amestecam foarte bine cu mixerul. Adaugam faina, coaja de portocala si praful de copt si amestecam foarte bine.


Intindeti foaile cat mai subtire:

- daca optati pentru pascutele atomice, puteti intinde foia cu ajutorul unui aparat pentru taietei, apoi decupati, si 'ciupiti' aluatul la fel ca in video-ul de mai jos, dupa care ungeti cu unt topit sau cu ou batut si dati la cuptorul preincalzit, la 180 de grade pentru 25-30 de minute

-daca optati sa faceti Pasca in tava, atunci impartiti aluatul in 2-3 parti, intindeti foile subtiri, ungeti tava cu putin unt topit-asezati prima foaie- ungeti cu unt- asezati cea dea doua foaie... dupa care adaugati umplutura si decupati de jur imprejur. Ungeti cu putin unt topit foaia ramasa in afara si indoiti putin aluatul inspre interior, la fel ca si in video-ul de mai jos. Ungeti putin deasupra cu ou batut si dati la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute.



Pofta buna si Un Paste Fericit!




bottom of page