top of page

Rulouri cu nuca si miere - Diples

Rulouri cu nuca si miere intr-o varianta usor de preparat, cu putine oua, un gust deosebit si foarte crocante...pur si simplu se topesc in gura.


Diples - rulouri cu miere si nuci
Diples - rulouri cu miere si nuci

Rulourile cu nuca si miere se prepara indeosebi la nunti, botezuri dar si in perioada sarbatorilor de Iarna. De fapt sunt atat de gustoase si de usor de preparat incat provoaca dependenta.

Pentru ca aceste rulouri se prajesc nu sunt considerataefoarte sanatoase, in schimb, va asigur ca nu vor atrage ulei. Acestea dupa prajire se insiropeaza si se presara cu nuca tocata din abundenta si eventual cu miere.



Cele mai raspandite Diples sunt cele in forma de rulouri. De obicei aluatul se prajeste intins si in acelasi timp se impatura cu ajutorul a doua furculite, dar se pot regasi si sub diverse alte forme, precum fasii. Insa eu m-am gandit ca acest proces este mai greu de pregatit de aceea am ales sa prajesc aluatul rulat. Aveti grija sa urmariti reteta video pas cu pas. Aluatul sa nu fie rulat strans, deoarece acesta in timpul prajirii va creste in volum iar daca este prea strans ruloul nu se va praji cum trebuie. De asemenea luati in considerare sa nu taiati fasii prea mari!

De asemenea daca dintr-un motiv sau altul nu vreti sa adaugati alcool, inlocuiti-l cu otet, pentru ca rulourile sa fie crocante si deliciosa. Ouzo de asemenea poate fi inlocuit cu palinca sau coniac.

Mod de preperere:



  1. Intr-un bol incapator adaugam oul intreg, sucul de portocale, ouzo, zaharul, bicarbonatul de sodiu, sarea si amestecam cu ajutorul unui tel 2 minute pana ce se topeste zaharul!

  2. Adaugam treptat faina si amestecam la inceput cu telul, dupa care framantam aluatul 5-10 minute pana ce obtinem un aluat moale si nelipicios. Nu va speriati daca la inceput aluatul este mai ferm, cu cat veti framanta mai mult cu atat aluatul va deveni mai moale.

  3. Taiem aluatul in 4 parti egale, ii dam o forma rotunda, dupa care dam fiecare bucata de aluat prin amidon . Asezam aluatul intr-un vas, acoperim cu folie alimentara si lasam deoparte aproximativ 20-30 de minute. Acest proces va ajuta aluatul sa se intinda mai usor!

  4. Intindem aluatul cat mai subtire posibil. Taiem aluatul in fasii de 8x15 cm (aproximativ), si rulam fiecare fasie (nu foarte strans). Asezam bucatile de aluat pe hartie de copt.

  5. Incalzim uleiul la foc potrivit si prajim rulourile, unul cate unul.

  6. Atentie! Nu prajiti la temperatura inalta deoarece rulourile se vor arde la suprafata si vor ramane necoapte in interior.

  7. Preparam siropul: Intr-o cratita adaugam siropul, zaharul, coaja de portocale si scortisoara. Lasam siropul sa fiarba la foc potrivit 5 minute.

  8. Luam siropul de pe foc, indepartam scortisoara si coaja de portocale si adaugam mierea.

  9. Insiropam rulourile calde cu siropul fierbinte, daca este cazul reincalziti siropul.

  10. Presaram cu nuci tocate si servim ata calde cat si reci!


Pofta buna!




bottom of page