top of page

Saragli

Saragli - Σαραγλί, este un desert grecesc (sau cel putin foarte raspandit in Grecia) care isi are originea din Constantinopol. Cu siguranta acest desert il puteti gasi in mai multe variante, se poate realiza cu samburi de nuca, fistic, nuca+fistic, nuca+migdale etc.


Rulouri de baklava cu nuci si migdale
Rulouri de baklava - Saragli

Saragli este asemanator retetei de Baklava, doar ca foile sunt rulate in loc de asezarea acestora in straturi. Un desert care il puteti manca chiar si in zilele de post, daca inlocuiti untul cu ulei (dupa cum am facut eu de data aceasta).



Bineinteles ca grecii sunt mari fani ai zaharului cand vine vorba de deserturi insiropate (siropul se face de obicei cu aceasi cantitate de zahar cat apa. De exemplu 500 de ml apa+500 de g de zahar), eu am inlocuit o parte din zahar cu sirop de glucoza, care ajuta siropul sa capete o textura mai densa, daca nu doriti sa adaugati glucoza, atunci va fi necesar sa adaugati aproape aceasi cantitate de zahar cat este cantitatea de apa.


Acest desert seamana foarte mult cu baclava, doar ca se face rulouri subtiri si se taie in bucati de cate 5 cm fiecare.


Mod de preparare:


1. Asezam toate ingredientele pentru sirop (mai putin glucoza) intr-o cratita si fierbem la foc potrivit aproximativ 7-8 minute.


2. Taiem (sau macinam) samburii de nuca si migdalele ( nu prea subtire) si le amestecam impreuna cu zaharul si scortisoara.


3. Dam cuptorul la 170-175 de grade si topim untul la foc mic (daca e cazul).


4. Ungem fiecare foaie cu unt/ulei si presaram umplutura, rolam dupa care incretim ruloul.


5. Luam siropul de pe foc si lasam putin sa se raceasca.


6. Ungem toate rulourile cu unt/ulei, taiem la dimensiunea dorita si dam la cuptorul preincalzit pentru 25-30 de minute.


7. Adaugam glucoza la sirop, amestecam si lasam sa se raceasca.


8. Dupa ce desertul este copt scoatem din cuptor si adaugam siropul (neaparat trebuie sa fie sirop rece- desert fierbinte sau invers) in felul acesta foile vor absorbi siropul si in acelasi timp vor ramane crocante.


9. Lasam aproximativ 1,5 ore ca sa raceasca si sa absoarbe siropul si serviti.




Pofta buna!


Sfaturi practice:

*Taiati rulourile inainte de a le da la cuptor in bucati mici, in felul acesta veti avea bucatile perfecte!

*Insiropati desertul fierbinte cu sirop rece.

*Siropul se adauga in etape, nu adaugati tot siropul deodata!

*Din cand in cand, daca este posibil, luati sirop din tava si adaugati deasupra rolourilor. In felul acesta desertul se va insiropa perfect!



bottom of page