top of page

Sokolatopita sau Negresa grecesca

Fara doar si poate una dintre cele mai indragite prajituri pentru multi dintre noi este prajitura cu ciocolata Sokolatopita sau Negresa greceasca insiropata, gustoasa si aromata.


Sokolatopita - prajitura insiropata, cu ciocolata sau negresa greceasca
Sokolatopita - prajitura insiropata, cu ciocolata

Sokolatopita=placinta cu ciocolata - un chec cu ciocolata, insiropat, gustos si usor de preparat. Pana sa ajung la reteta aceasta am incercat foarte multe retete, din pacate majoritatea nu au fost pe masura asteptarilor. Dar aceasta reteta chiar m-a cucerit de la prima incercare si recomand sa o preparati.



Pentru aceasta reteta de Sokolatopita eu am folosit mai putin sirop, dar dupa gust puteti dubla cantitatea de sirop.

Dupa ce ati luat desertul de la cuptor lasati putin sa se raceasca, atat siropul cat si chec-ul trebuie sa fie calde in nici un caz fierbinti.


Mod de preparare:


  1. Intr-un bol adaugam untul, cacao, zaharul, apa fierbinte si amestecam pana ce se topeste untul, apoi lasam deoparte.

  2. Intr-un alt bol incapator adaugam ouale, adaugam putina sare si batem usor cu un tel!

  3. Adaugam coaja rasa de portocala, faina cernuta, praful de copt si amestecam pana ce se incorporeaza!

  4. Adaugam amestecul de cacao in bolul cu amestecul de faina si oua si amestecam pana ce se omogenizeaza.

  5. Adaugam extractul de vanilie, bicarbonatul de sodiu si sucul de portocale si amestecam.

  6. Tapetam o tava de 20x30 cu ulei si dupa caz cu putina cacao (daca folositi o tava antiaderenta nu este necesar tapetarea aceasteia cu cacao), adaugam aluatul pentru chec in tava.

  7. Coacem la 180°C, pentru 25 de minute!

  8. Preparam siropul: intr-o cratita adaugam apa si zaharul si fierbem doua minute. Luam cratita de pe foc, adaugam ciocolata si amestecam pana ce aceasta se topeste!

  9. Verificam cu o scobitoare daca chec-ul este copt si lasam sa se raceasca 15-20 de minute.

  10. Proportionam chec-u dupa care, insiropam desertul cald cu siropul cald.

  11. Lasam desertul sa se raceasca complet dupa care dam la frigider cel putin o ora.

  12. Pentru ganache:Intr-un bol adaugam ciocolata rupta in bucati si adugam smantana fierbinte. Amestecam pana ce se incorporeaza.

  13. Adaugam glazura deasupra desertului si servim!


Pofta buna!



bottom of page