top of page

Sos de rosii - saltsa domatas

Sosul de rosii (saltsa domatas - σάλτσα ντομάτας), este o baza pentru mancarile grecesti si nu numai...


Sos de rosii
Sos de rosii

Sosul de rosii este o baza excelenta pentru majoritatea mancarilor grecesti dar nu numai. Eu o fac de 1-2 ori pe saptamana si poate fi pastrata foarte bine in frigider pentru 3-4 zile, iar de fiecare data cand gatesc ceva ce are la baza ceapa, usturoi si rosii

-il adaug pentru a economisi timp dar si lacrimi ( nu trebuie sa taiem ceapa de fiecare data cand gatim).


Ingrediente:

  • 800 de g rosii proaspete

  • 1 ceapa de marime medie

  • 2-3 catei de usturoi

  • 60 de ml. ulei de masline

  • 200 de ml. de apa

  • 1/2 lingurita de zahar (optional)

  • 1/2 de lingurita de boia dulce

  • 1 lingurita de oregano (optional)

Mod de preparare:

Curatam, spalam si taiem ceapa marunt. Curatam usturoiul si il taiem fin, spalam rosiile si le punem intr-un tocator de legume , pentru cateva secunde (daca dorim putem sa taiem o rosie in cubulete si sa o adaugam in sos).



Intr-o cratita preincalzita se pune uleiul de masline, adaugam ceapa taiata si calim pentru 2-3 minute la foc mediu. Adaugam usturoiul si lasam un minut, amestecand continuu. Apoi adaugam rosiile tocate, rosiile maruntite, apa si lasam sa se fiarba la foc mic pentru 10- 15 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se arda. La final gustam si daca e prea acru punem putin zahar si amestecam pentru 30 de secunde.




bottom of page