Tirokafteri este de fapt o crema picanta de branza feta si iaurt, care se prepara usor si se potriveste foarte bine cu preparatele din carne, peste sau legumele coapte pe grill sau la cuptor.
In cele mai multe cazuri veti gasi acest sos picant, Tirokafteri in varianta roz sau inspre rosu, asta deoarece se adauda si ardei Kapia. De obicei ardeiul Kapia este copt si se indeparteaza coaja si semintele. Dar bineinteles ca se poate prepara si cu ardei Kapia sau ardei rosu proaspat, iar daca nu aveti nu e nici o problema! Adaugati doar ardei iute sau chilli, iar daca doresti o culoare mai rosiatica de poate adauga putina boia dulce. Bineinteles, gustul va fi usor diferit.
Iarna cand e mai greu de gasit ardei iuti proaspeti Tirokafteri se poate pregati si cu fulgi de ardei iuti sau ardei iute conservat in borcane. Daca ardeiul iute se pastraza in otet, nu mai adaugati otet in crema de branza.
Acest sos Tirokafteri este al doilea cel mai raspandit sos din bucataria greceasca in intreaga lume dupa sosul Tzatziki, a carei reteta o poti vedea aici! Numele Tirokafteri provine din unirea a doua cuvinte tiri=branza si kaftero=iute.
Mod de preparare:
Intr-un robot de bucatarie/ tocator de legume, adaugam usturoiul, ardeiul iute (cu tot cu seminte), ardeiul Kapia, uleiul si otetul. Maruntim totul foarte bine si lasam deoparte.
Intr-un bol adaugam iaurtul strecurat - vezi reteta aici, branza feta pe care o faramitam cu mana si amestecul de ardei. Amestecam totul cu o spatula.
Acoperim si dam la frigider pentru cel putin 30 de minute (ideal ar fi cateva ore).
Pofta buna!
Sfaturi utile:
*Folositi doar iaurt strecurat (grecesc) pentru aceasta reteta, cu cat va fi mai dens cu atat mai bine!
*Branza feta se poate inlocui si cu telemea, bineinteles gustul nu va fi acelasi!
*Daca adaugati ardei conservati in otet, omiteti sa mai adaugati otet!
*Sosul se poate pregatii si cu boia iute, dar gustul va fi diferit!
*Indicat ar fi sa indepartati miezul de la usturoi, pentru ca e mult mai usor de digerat si nu va avea gust amar.
Comments