top of page

Sos Tzatziki

Sosul Tzatziki (tzatziki sos - τζατζίκι σως), este un sos extrem de gustos si racoritor, care se potriveste de minune cu orice friptura!

Sos din iaurt grecesc cu usturoi si castraveti
Sos tzatziki

Desi exista foarte multe variante de sos tzatziki pe internet, astazi o sa va prezint reteta traditionala greceasca, chiar mai bun decat cel pregatit la tavernele grecesti. Este atat de gustos incat se poate manca doar cu paine, sau il putem servi alaturi de carne, pui, peste sau chiar alaturi de legume la gratar. Este foarte usor de pregatit si cu siguranta mult mai gustos si mai sanatos decat cel din comert.



Ingredientul principal este iaurtul, care trebuie sa fie neaparat strecurat si de buna calitate. Asta daca nu pregatiti iaurtul acasa, cu lapte de buna calitate sau cel mai bine cu lapte natural.




Mod de preparare:



  1. Razalim catravetii prin razatoarea mare si amestecam cu putina sare. Lasam amestecul deoparte pentru cateva minute.

  2. Curatam usturoiul si indepartam miezul usturoiului- acesta are de obicei un gust usor amar, dar da si o senzatie de balonare si uneori arsuri la stomac.

  3. Maruntim usturoiul si il amestecam cu 1-2 linguri de ulei si 1 lingura de otet.

  4. Taiem marunt mararu!

  5. Stoarcem castravetii cat se poate de bine!

  6. Amestecam toate ingredientele impreuna si dam la frigider aproximativ 30 de minute!

Pofta buna!



Sfaturi utile:

*Puteti pregati sosul Tzatziki si cu catraveti murati daca nu aveti castraveti proaspeti!

*Daca adaugati castraveti murati renuntati la otet, pentru a nu risca sa fie prea acru!

*Indicat ar fi sa indepartati intotdeauna miezul usturoiului, asta chiar daca acesta nu este verde, mai ales atunci cand il consumati fara a fi supus procesului termic (gatire).

*Desi probabil in alte retete nu ati vazut sa se amestece usturoiul cu otet si ulei (ci mai degraba toate ingredientele impreuna), eu recomand acest lucru deoarece va da un gust placut, iar mirosul pe care il va lasa, dupa consumarea acestuia va fi mult mai slab.

*Daca sunteti sensibili la usturoi atunci cand il consumati, chiar si respectand procesele de mai sus, atunci recomand sa lasati usturoiul in solutia de ulei si otet, aproximativ 20 de minute, dupa care il strecurati si folositi doar solutia de ulei cu otet.

*Recomand otetul balsamic, deoarece are o aciditate mai scazuta, dar puteti folosi orice otet aveti la dispozitie.


... daca dorim un plus de savoare si un gust mai picant, desii nu e specificat in reteta traditionala, putem sa adaugam si 50 de grame de branza de burduf, va asigur ca e absolut delicios!




bottom of page