Tsiknopempti - τσικνοπεμπτη, este sarbatorita ca atare a doua joie a Triodului, cand incep de fapt pregatirile pentru Postul Pastelui.
Cuvantul Tsiknopempti provine din unirea a doua cuvinte 'tsikna' care este de fapt mirosul carnii fripte pe gratar si 'pempti' care inseamna Joi. Aceasta sarbatoare a fost aleasa Joi deoarece in mod normal Miercuria si Vinerea sunt considerate de biserica zile de post.
Triodul consta in cele trei saptamani, inainte de intrarea in Postul Mare (al Pastelui). De obicei carnea aleasa pentru gratar este cea rosie, care ne aminteste de zilele de Pasti si de bucuria Invierii.
Originea acestui ciudat obicei provine din antichitate si pare a fi asociat cu festivalurile 'bacanale' ale grecilor si romanilor. Acestia considerand ca un ritual pentru buna euforie a pamantului in primavara (pentru a fi mai roditor). De asemenea aceasta zi de Joi este, in esenta, inceputul evenimentelor pentru carnaval, deoarece in saptamana ce vine urmeaza carnavalul.
In afara de gatitul traditional al carnii, fiecare regiune a Greciei are propriile obiceiuri si traditii pentru aceasta 'joie a lebedei', haideti sa vedem unele dintre ele.
In Patra, conform traditiei Anna din Koulourou credea ca amiralul Wilson va veni sa se casatoreasca cu ea si il asteapta degeaba in Port. De aceea in aceasta zi oamenii din Patra imbraca o marioneta in haine de mireasa si se distreaza in jurul ei.
In Serres dupa ce termina de fript carnea se aprind focuri mari pe campuri si se sare peste ele.
In Komotini, gospodinele prind si dau foc la o gaina , pentru ca familia sa o manance in Duminica de Carnaval.Traditia afirma de asemenea ca in Vinerea Mare, cuplurile logodite trebuie sa faca schimb de cadouri comestibile: barbatul trebuie sa trimita o gaina si femeia o gaina umpluta si baclava.
In Peloponez, se sacrifica porcul si se fac diverse preparate printre care: jumari, carnat, diverse afumaturi si se pune in saramura pentru a putea fi pastrat pana ce se va termina postul.
Va las aici un video pentru idei.
Comments