top of page

Tsoureki sau Cozonac grecesc

Cozonacul grecesc sau tsoureki este un fel de paine dulce si aromata care se prepara pe toata perioada anului, dar in special la Craciun si de Sf.Paste.


Tsoureki - Cozonac grecesc pufos si foarte gustos si aromat
Tsoureki - Cozonac grecesc

De obicei, cozonacul grecesc se prepara fara umplutura, dar se poate gasi si umplut cu ciocolata si nuci sau chiar glazurat cu ciocolata! Este o paine foarte aromata, cele mai des folosite arome fiind vanilia, masticul (rasina optinuta din arborele mastic, cel mai cunoscut fiind cel din Chios), mahlepi/mahlebi (samburii unui cires) si uneori cardamon.



Cei mai raspanditi cozonaci grecesti sunt cei impletiti in 3 sau 4, dar puteti gasi si rotunzi ca un colac sau foarte rar cei in forme. Pentru cozonacii umpluti este recomandat sa se pregateasca in forma! Puteti vedea si cozonacul umplut fara framantare, reteta aici!


Mod de preparare:



  1. Intr-un bol adaugam drojdia si o amestecam foarte bine cu apa, adaugam treptat faina si amestecam, avand grija sa nu se formeze cocoloase! Acoperim cu o folie alimentara si lasam 20 de minute in loc cald, pentru a se forma maiaua.

  2. Intr-un alt bol adaugam albusul si sarea. Batem cu ajutorul unui tel pana ce incep sa devina spuma. Adaugam cele trei galbenusuri treptat si continuam sa amestecam cu telul.

  3. Adaugam laptele si amestecam!

  4. Intr-un robor de bucatarie adaugam rasina de mastic, mahlepi si amestecam pentru cateva minute!

  5. Adaugam zaharul si zaharul vanilat in bolul cu laptele si oua si amestecam putin pentru a se dilua zaharul.

  6. Intr-un alt bol cernem faina, adaugam maiaua si lichidul si amestecam la inceput cu in tel, dupa care amestecam cu mana pana ce se incorporeaza ingredientele.

  7. Adaugam treptat untul topit si framantam cu mana!

  8. La sfarsit asezam aluatul pe suprafata de lucru si framantam adaugand treptat uleiul!

  9. Veti optine un aluat usor lipicios, dar nu va speriati si nu adaugati extra faina, dupa ce va dospi, va fi exact asa cum trebuie!

  10. Lasam la dospit aproximativ o ora si jumatate!

  11. Daca dupa dospire aluatul este inca foarte lipicios, adaugati putina faina pe suprafata de lucru si adaugati aluatul.

  12. Aplatizati aluatul cu mainile si impaturati pe toate partile, asta ne va ajuta sa optinem acele fasi de cozonac care ne plac!

  13. Impartim aluatul in 5 parti. In mod normal ar trebui sa iasa aproximativ 250 g fiecare.

  14. Facem aluatul rotund, il asezam pe o tava, acoperim si lasam 10 minute sa se odihneasca!

  15. Pentru cozonacul fara umplutura rasuciti aluatul pana ce devine un cordon lung!

  16. Adaugati 2 cordoane unul peste celalalt si impletiti aluatul la fel ca in reteta video.

  17. Cu aluatul ramas faceti un colac, pentru ca sigur ca cineva din familie nu va rezista tentatiei de a degusta!

  18. Lasam cozonacii la dospit inca aproximativ o ora, avand grija sa fie acoperiti cu o folie alimentara!

  19. Intr-un bol adaugam galbenusul de ou si laptele si amestecam!

  20. Cand cozonacii sunt deja dospiti, ungem cu ou si presaram deasupra felii de migdale sau susan.

  21. Dam la cuptorul preincalzit la 190°C, pentru 30-35 de minute!

  22. Lasam putin sa se raceasca in tava, dupa care asezam pe un gratar!


Pentru umplutura (optional):

Asezati ciocalata intr-un bol si topiti la baie de aburi sau la microunde, odata topita ciocolata adaugati nuca si coniacul, in caz ca se intareste adaugati putina smantana!

Pentru cozonacii umpluti aplatizati 2 bucati de aluat si adaugati umplutura pe toata suprafata. Rasuciti aluatul pana ce devine un cordon, dupa care rasuciti cele 2 cordoane si asezati intr-o tava tapetata cu hartie de copt.


Sfaturi utile:

*Daca vreti sa framantati aluatul la mixer adaugati untul la final, acesta trebuie sa fie rece si nu topit.

*Nu ingreunati prea mult cozonacii cu umplutura, deoarece se for lasa, sau va iesi umplutura afara! Daca doriti ceva mai multa umplutura adaugati 100 g ciocolata+60 g nuca!

* Nu coaceti prea mult aluatul, deoarece cozonacii vor devenii uscati!

*Dupa racire cozonacii pot fi pastrati in pungi de plastic eventual la frigider sau in spatii reci. Acestia pot devenii ca proaspeti daca ii pulverizati cu putina apa si dati la cuptor la 150°C, pentru 5 minute!


Pofta buna!



bottom of page