top of page

Aghinare cu mazare verde

Aghinare cu mazare verde sau Arakas me aghinares, este o mancare foarte iubita de greci mai ales in perioada de Iarna cand se gasesc aghinare proaspete.

Aghinare cu mazare verde, cartofi si morcovi- pentru o dieta echilibrata cu multe vitamine
Aghinare cu mazare verde

Este o mancare foarte usor de preparat, cu putine ingrediente, aromata cu zeama de lamaie si marar!

Despre aghinare:

Desi anghinarea este considerata o leguma, planta comestibile este de fapt bobocul unei flori culese inainte de a inflori. Daca aceasta nu este culeasa prematur, aghinarea devine o floare de culoarea violet- albastruie. Exista peste 140 de specii de anghinare dintre care doar 40 sunt comestibile. Desi anghinarele sunt gasite pe tot parcursul anului, aceasta atinge pogeul in luna Ianuarie- Aprilie.



Aghinarea este mentionata ca un super aliment, deoarece are un nivel ridicat de antioxidanti, un procent scazut de grasimi si este extrem de bogata in vitamina C si vitamina K. In plus confera organismului un aport important de minerale precum: magneziu, fosfor, potasiu, fier.

Beneficiile consumului de aghinare ar fi nenumarate: imbunatateste functiile hepatice si stimuleaza detoxifierea, reduce nivelul colesterolului rau si creste concentratia celui 'bun', regleaza presiunea sanguina, favoizeaza sanatatea sistemului digestiv (colon iritabil), stabilizeaza nivelul zaharului din sange, poate avea efecte anticancerigene.


Astazi am preparat aceasata mancare cu aghinare congelate, pentru ca inca nu au aparut cele proaspete la piata!

Mod de preparare:



Decongelam legumele si le pastram la temperatura camerei.

Incalzim cratita la foc potrivit, adaugam ceapa tocata, prazul, morcovii si cartofii taiati.

Calim la foc mic 5 minute pana ce, ceapa devine usor translucida.

Adaugam apa, mazarea verde, foaia de dafin acoperim cratita si lasam sa fiarba la foc mic aproximativ 10 minute!

Adaugam aghinarele si mararul si lasam sa fiarba inca 20-25 de minute sau pana ce aghinarele sunt fierte.

Odata trecut timpul recomandat verificam daca aghinarele s-au fiert, intepand cu furculita in centru!

Dupa preferinta adaugam putina coaja de lamaie si condimentam dupa gust. Lasam sa dea un clocot dupa care luam cratita de pe foc!

Stoarcem lamaia si o adaugam in cratita si condimentam daca e cazul! Amestecam cu grija astfel incat anghinarele sa ramana intregi!

Servim cu zeama de lamaie dupa gust (daca este cazul)


Pofta buna!




bottom of page