top of page

Aghinare cu sos avgolemono

Aghinares a la Polita - Αγκονάρες αλά πολίτα, o reteta ce isi are originia din Turcia (unde o faceau doar cu ulei si lamaie, fara a utiliza morcovi in reteta), doar ca in 1960 a fost putin schimbata de Celementes un renumit bucatar grec, care a adaugat la reteta originala sosul augolemono si morcovi.

Anghinare in sos de ou si lamaie, mancare vegetariana de post recomandata pentru o dieta echilibrata
Aghinare in sos de ou si lamaie

Exista foarte multe variente a cestei retete, dar eu o sa va scriu aici varianta cea mai usoara si cea mai gustoasa a acestei retete.Pentru ca in Romania nu stiu cat de accesibile ar fi aghinarele proaspete, am folosit aghinare congelate.


Mod de preparare


Tocam marunt ceapa, curatam spalam si taiem cartofii si morcovii (eu tai cartofii in bucati mai mari, iar morcovii ii tai rodele).



Incalzim o cratita la foc potrivit, adaugam uleiul si ceapa, sotam pentru 2-3 minute dupa care adaugam cartofii, morcovii, aghinarele, foile de dafin putina sare si piper si apa, acoperim cratita si lasam sa se fiarba pentru aproximativ 25-30 de minute, sau pana ce aghinarele si cortofii se vor fierbe. Daca e necesar, adaugam din cand in can apa astfel incat legumele sa fie tot timpul acoperite cu apa, important e ca aceasta sa fie fierbinte.

Dupa ce aghinarele s-au fiert le scoatem din oala si preparam sosul de ou cu lamaie: intr-un tocator de legume adaugam ouale si amestecam pentru 30 de secunde, dupa care adaugam zeama de lamaie si amidonul si amestecam din nou. Luam putina zeama fierbinte si punem peste oua, dupa care adaugam compozitia in cratita si amestecam energic pentru 1-2 minute, condimentam daca e cazul si servim. Daca nu aveti un tocator de legume puteti sa bateti ouale si cu telul, procesul e acelasi.


Pofta buna!



bottom of page