top of page

Branza de capra (tartinabila)

As putea spune ca ador branza de capra. Imi place la nebunie gustul usor acrisor pe care il are. Iar partea buna este ca se face foarte usor. Am sa va las aici reteta cu toate secretele pentru a realiza cea mai buna branza de capra cat si cum o puteti pastra cat mai mult timp.


Branza de capra reteta si modul de pastrare
Branza de capra (tartinabila)

Partea cea mai buna este ca ingredientele folosite sunt doar doua. Vom face intai un iaurt, dupa care vom aromatiza branza si o vom pastra in borcane la frigider.



Despre iaurt am mai vorbit, atunci cand am facut reteta de iaurt grecesc, iar procesul este acelasi. Vom lasa laptele sa dea in clocot, dupa care il vom lasa la racit pana ajunge la temperatura de 45-52 de grade.


La 2 litri de lapte vom folosi 200 de grame de iaurt natural de capra. Cand laptele ajunge la o temperatura in jur de 50 de grade, vom amesteca putin lapte cald cu iaurt, dupa care vom incorpora ingredientele.


Dati cuptorul la 50 de grade dupa care il opriti. Puneti compozitia intr-o tava de yena sau vas de lut si dati la cuptorul incalzit pentru cel putin 8 ore. Apoi strecurati iaurtul printr-un tifon dens. Vom lasa la strecurat aproximativ 48 de ore (la frigider). Iese ceva mai mult de o jumatate de kilogram din 2 litri de lapte de capra cu 3,7% grasime.


Eu fac intotdeauna branza din 2 litri de lapte iar in felul acesta am pentru o perioada indelungata. O fac bilute, si o pun in borcane cu ulei. Pentru a se pastra cat mai mult timp, aveti grija ca aceasta sa fie acoperita cu ulei, dupa care pastrati la frigider (la mine s-a pastrat foarte bine pana chiar si 3 saptamani- mai mult nu a durat pana sa o mancam). Daca doriti o puteti chiar si aromatiza cu plante aromatice: busuioc, oregano, cimbru, dar chiar si cu patrunjel si diverse alte arome care va plac: curry, boia dulce sau iute sau alte arome.


Mod de preparare Branza de capra (tartinabila)



bottom of page