Carnati grecesti sau 'Lukanika', in functie de zona sunt usor diferiti. Cei mai renumiti sunt cei cu praz si cei cu cu portocale. Carnati grecesti nu se consuma afumati, doar se dezhidrateaza sau se pastreaza cruzi la congelator!
Cei mai faimosi carnati grecesti:
Trikala: Picanti cu multe ierburi aromatice si bineinteles praz sunt perfecti pentru gratar!
Mykonos: Preparati cu mai putina grasime fata de carnatii obijnuiti aromati cu thrumbi si Ienibahar.
Pelion: Carnati picanti si regasiti doar in tavernele si macelariile din Pelion si Volos sunt deliciosi si sunt carnatii preparati pentru pregatirea faimosului Speztofaei.
Mani: Carnatii cei sunt faimosi chiar si in afara Greciei in bacanii si magazine cu delicatese. Sunt de obicei carnatii aromati cu coaja de portocale.
Pentru alegerea carnii cei mai comuni carnati sunt cei din carne de porc. Dar bineinteles, in functie de regiune acestia pot contine si carne de capra sau de oaie. Carne de vita este o optiune pentru cei ce doresc carnati cu putina grasime.
Pentru carnati carnea nu trebuie tocata fin, ci mai degraba trecuta printr-o sita groasa sau chiar taiata cu cutitul in bucati foarte mici. De obicei la carnati pe langa grasimea pe care o are carnea, se adauga un surplus de grasime, pentru ca acestia sa fie mult mai suculenti in urma gatirii (de obicei la gratar).
Ierburile aromatice folosite sigur dupa alegerea fiecaruia ar fi: oregano, thrumbi (Satujera Hortensis), cimbru care se adauga in cantitati destul de mari.
Usturoiul in cantitate mai mica deoarece are un gust si un miros puternic.
Condimentele alese pentru prepararea carnatilor grecesti in functie de regiune ar fi: fulgii de ardei iute, baia (dulce, iute sau afumata) si neaparat chimion.
Dupa cum spuneam in Mani se prepara carnatii cu aroma de portocale la care se adauga coaja de portocala (cu putina parte alba), care se taie marunt; dar si putin suc proaspat de portocale.
Sarea neaparat neioadata de preferat sarea grunjoasa sau sarea pentru muraturi.
Mod de preparare:
Tocam carnea si grasimea prin sita cea mai mare, sau rugam macelarul sa treaca carna prin masina de tocat! Tocam prazul cat se poate de subtire si pisam usturoiul.
Amestecam (framantam) toate ingrediente foarte bine acoperim vasul si lasam la loc racoros aproximativ 10-12 ore!
Odata trecute cele 12 ore amestecam din nou carnea!
Pregatim matele daca sunt proaspete le spalam foarte bine. Imi aduc aminte ca bunica curata matele proaspete cu ajutorul unui cutit...de fapt le radea usor cu dosul lamei (partea care nu taie) dupa care le spala foarte bine la robinet, trecand apa de cateva ori prin ele. Le aseza mai apoi in apa cu putina sare si otet pentru 1-2 ore.
Daca matele sunt in saramura le lasam doar in apa cu putina lamaie sau otet pentru putin timp.
Instalam aparatul pentru carnati conform instructiunilor de utilizare! Ungem cu putin ulei sau untura instrumentul pentru carnati si introducem matul!
Adaugam amestecul de carne in aparat si formam carnatii cate 50-60 cm fiecare. Continuam pana terminan carnea!
Legam carnatii la capete cu o sfoara si intepam pe alocuri cu un ac (curat), pentru a ajuta aerul sa iasa!
Se atarna carnatii intr-un loc bine aerisit, racoros si ferit de umezeala! Pentru protectia impotriva insectelor puteti infasura carnatii in tifon curat.
Se lasa atarnati la uscat aproximativ 10-15 zile, pana incep sa se usuce si sa se micsoreze in volum. Alternativ se depoziteaza la congelator.
Modul de preparare a carnatilor cu portocale este acelasi ca a celor cu praz, prezentat mai sus. Sigur puteti prepara si cantitati mai mici decat cele prezentate mai sus.
Comments