top of page

Bugatsa- Desert cu crema de gris

Bugatsa este un desert grecesc cu foi fine si crema de gris. De fapt numele provine de la foile fine care se pregatesc de obicei cu faina, apa si unt. Acestea se intind foarte subtire si sunt crocante si delicioase.


Bougatsa din Salonic cu crema de gris
Bugatsa

Bugatsa este un desert simplu fara sirop cu crema de lapte si gris (fin), aromata cu vanilie si/sau scortisoara. De obicei se serveste la micul dejun - calda presarata cu scortisoara macinata si zahar praf. Cea mai buna Bugatsa o veti intalni in Salonic. De acolo si denumirea cea mai intalnita este Bugatsa din Salonic sau Bougatsa Thessalonikis! Dar bineinteles ca se regaseste in multe alte zone ale Greciei, iar fiecare zona si-a pus amprenta asupra acestei retete.


Dupa cum spuneam Bougatsa a preluat numele de la foile preparate cu unt, care sunt extrem de crocante si aromate, dar pe langa Bougatsa dulce, aceasta se poate gasi si in varianta sarata cu branza sau carne tocata, rareori si cu spanac.



De obicei pregatesc foile acasa dupa reteta pe care o gasiti aici, inlocuind uleiul cu unt. Dar de data aceasta, din comoditate am cumparat foile din comert chiar daca nu se compara cu cele preparate acasa. Dar bineinteles ca se face mult mai usor.



Mod de preparare:


  1. Intr-o cratita adaugam laptele zaharul si grisul, amestecam totul foarte bine si dam la foc potrivit pana ce crema se ingroasa. Luam cratita de pe foc si adaugam vanilia si oul. amestecam totul foarte bine si lasam deoparte sa se raceasca complet.

  2. Daca nu avem unt clarifiat, adaugam la foc mic/la microunde untul si il topim. Separam grasimea de lapte. Pentru ungerea foilor vom folosi doar grasimea, in felul acesta foile vor fi extrem de crocante, chiar si a doua zi.

  3. Pentru ansamblare: Asezam 3 foi una deasupra celeilalte, avand grija ca fiecare foie sa fie unsa cu unt si pulverizata cu apa. A patra foaie o ungem cu unt si o impaturam in patru, apoi o asezam in mijlocul foilor.

  4. Amestecam cu telul in crema racita si adaugam crema in mijloc, deasupra foi impaturate. Impaturam foile pulverizand cu apa iar deasupra ungem cu unt.

  5. Dam la cuptorul preincalzit la 180°C (fara ventilatie), pentru 30 de minute.

  6. Taiem desertul cat e cald, lasam putin sa se raceasca si servim cu zahar praf si scortisoara macinata!


Pofta buna!



Commentaires


bottom of page