top of page

Foi fine de placinta

Am aici pentru voi o reteta pentru prepararea foilor fine de placinta fine, in cel mai scurt timp. Aceste foi de placinta pot fi folosite pentru placinte dulci sau placinte sarate, cat si pentru strudel sau alte preparate!



Dupa cum spun grecii "Den thelei kopo, thelei tropo"=Nu este necesar sa depui prea mult efort, ci doar sa gasesti metoda cea mai simpla de realizare.



In limba greaca aceste foi se numesc fillo krustas si sunt atat de subtiti ca si o coala de hartie. Sunt deseori folosite in special pentru deserturile grecesti dar si pentru placintele sarate- desi la placintele sarate se folosesc foile putin mai groase asa numite fillo xoriatiko (foi taranesti).



Mod de preparare:



  1. Intr-un castron adaugam apa, uleiul, otetul si sarea! Amestecam cu un tel pana ce se dizolva sarea!

  2. Adaugam treptat faina si amestecam la inceput cu telul, dupa care adaugam restul de faina si amestecam pana ce se incorporeaza toate ingredientele!

  3. Daca aluatul e foarte lipicios, adaugam putin ulei ( 1 lingura) si amestecam! Daca totusi aluatul este inca lipicios adaugati putina faina.

  4. Framantam aluatul aproximativ 3-5 minute. Vom optine un aluat moale si usor lipicios!

  5. Impartim aluatul in 9 parti egale. Formam aluatul bilute si dam prin amidon fiecare bucatica de aluat in parte.

  6. Asezam aluatul intr-o tava si acoperim cu folie alimentara si lasam deoparte 30 de minute!

  7. Odata trecute cele 30 minute, intindem putin 3 foi, dupa care le asezam una peste cealalta avand grija intai sa le tapetam foarte bine cu amidon. Intindem usor foile (Atentie! Nu apasati aluatul) , pana ce fiecate foaie ajunge la grosimea dorita. Dezlipim usor foile si le asezam in tava unse pe fiecare in parte cu putin ulei.

Pentru a vedea cum procedez cu foile proaspete, dar si pentru alte idei de retete, aveti reteta de Spanakopita aici, Galaktobureko - aici, Placinta cu dovleac aici !


Depozitarea foilor:

Din pacate avand destul de multa umezeala, aceste foi nu este recomandat sa le dati la frigider. Dar daca se doreste aest lucru bineinteles ca se poate!

Asezati foile pe un cearceaf curat ( fara sa fie suprapuse) si lasati pana ce se usuca putin, dar totusi se pot rasucii. Adaugati faina, pe fiecare foaie in parte si le suprapuneti. Le faceti sul, le infasurati in folie alimentara si le dati la frigider 2-3 zile, nu mai mult ca se innegresc!

Cea mai simpla modalita ar fi sa formati placinta (ungeti fiecare foie in parte cu unt/ulei - adaugati umplutura s.a.m.d) , dati la frigider 2-3 zile sau la congelator ! Placinta congelata nu este necesar sa o decongelati, o coaceti asa congelata! Adaugati placinta in cuptorul rece si porniti la temperatura dorita, coaceti pana are o culoare frumoasa (aurie), dar va ghidati totusi dupa timpul de coacere scris in reteta!


Sfaturi utile:

*Pentru a avea o reusita garantata, aveti grija ca faina sa fie una de foarte buna calitate, o faina de buna calitate nu e intotdeauna cea mai scumpa.

*In functie de faina, s-ar putea schimba si procentajul de lichid (apa) folosit. Trebuie sa ne rezulte un aluat foarte moale si nelipicios.

*La intinderea foilor folositi doar amidon, cu faina va fi foarte greu de intins si niciodata nu veti ajunge la rezultatul dorit.




bottom of page