top of page

Burek din Chania

Burek din Chania (placinta cu dovlecei si cartofi)-Xaniotiko bureki, o placinta delicioasa, de vara, cu putine ingrediente la indemana oricui, care se poate consuma atat calda cat si rece.

Placinta cu dovlecel si cartofi reteta ideala pentru vara cu arome mediteraniene
Placinta cu dovlecel si cartofi

Este o placinta foarte aromata, cu foaie care pur si simplu se sfarma in gura. Ingredientele sunt putine, dar asta nu face, rezultatul mai putin delicios.

In Creta pentru prepararea acestui aluat se foloseste Tsipuro-Tuica, care da o aroma deosebita. In schimb eu am ales sa folosesc otet, care ajuta la fragezirea aluatului.



Dupa cum stiti, francezii sunt fani ai untului, iar grecii mari fani ai uleiului de masline, iar texnicile folosite de greci sunt mai putin cunoscute in lume. Insa se pare ca mancarea greceasca este considerata cea mai sanatoasa.


Mod de preparare:



  1. Intr-un castron adaugam faina cernuta, sare, uleiul, otetul si treptat adaugam apa. Framantam cateva minute pana ce obtinem un aluat moale si nelipicios. Acoperim aluatul si lasam deoparte.

  2. Spalam dovleceii sub un jet de apa, lasam sa se stoarca bine de apa sau ii stergem putin cu un prosop de hartie. Taiem dovleceii rodele subtiri (daca avem un aparat de taiat legume ar fi indicat), altfel vom incerca sa taiem cu un cutit pe cat se poate la aceasi dimensiune. Adaugam faina si lasam dovleceii deoparte.

  3. Curatam cartofii si ii spalam sub un jet de apa, dupa care ii feliem la aceleasi dimensiuni cu dovleceii. Spalam din nou cartofii , dupa care adaugam putina sare si lasam deoparte. Puteti adauga si putina zeama de lamaie deasupra cartofilor pentru a nu se innegri.

  4. Adaugam amidon pe masa de lucru, impartim aluatul in doua parti (o parte sa fie putin mai mare- partea de jos) si intindem foile.

  5. Ungem tava cu ulei si adaugam foaia mai mare adaugam jumatate din cantitatea de cartofi, 1/2 din cantitatea de dovlecei, branza, menta, 1/2 din cantitatea de unt- inca un strat de cartofi, dovlecei branza, menta, unt.

  6. Adaugam deasupra foaia ramasa si proportionam placinta, ungem cu putin ulei si optional presaram cu susan.

  7. Dam la cuptorul preincalzit la 170°C pentru 1 ora si 20 de minute.

  8. Se poate servi atat cald cat si rece si va asigur ca este senzational!


Pofta buna!






bottom of page