top of page

Placinta cu carne

Placinta cu carne este foarte gustoasa si se poate servi atat ca si aperitiv cat si fel principal alaturi de o salata sau o supa usoara!


Placinta cu carne - Kreatopita
Placinta cu carne - Kreatopita

Grecii adora placintele iar acestea se pot regasi in diverse combinatii: dulci, sarate: cu carne sau fara. Kreatopita sau placinta cu carne, fiecare o pregateste dupa bunul plac si se poate pregati in foarte multe combinatii: carne de vita, carne de vita + carne de porc, carne de vita + carne de miel s.a.m.d.



Se spune ca aceasta placinta se pregatea cu carnea ramasa de la mesele festive! Pur si simplu gospodinele pregateau foile si adaugau umplutura care de obicei era combinatie de carne, branza/cascaval, orez si uneori legume (praz, ardei , vinete ....)

Pentru reteta de foi m-am gandit sa va dau o varianta simpla cu foi fragede, super gustoase pe care o am de la o doamna din Kefalonia!


Mod de preparare:



Pentru umplutura:

  1. Curatam carnea de vita de excesul de grasime, dupa care o taiem cubulete, cat mai mici posibil (stfel va fierbe mult mai repede).

  2. Adaugam carnea intr-o cratita si acoperim cu apa. Fierbem 10 minute, scurgem carnea de apa si clatim cu apa fierbinte.

  3. Intr-o cratita adaugam uleiul de masline, ceapa, prazul si morcovul taiat in bucati cat mai mici. Calim 5 minute, adaugam carnea si gatim inca 5 minute la foc mediu.

  4. Adaugam vinul si lasam alcoolul sa se evapore timp de cateva minute!

  5. Adaugam rosiile, ienibaharul si gatim 5 minute, dupa care acoperim cu apa fierbinte si lasam sa fiarba la foc mic pana ce carnea devine frageda si moale (aproximativ 50 de minute), daca este cazul intre timp adaugati putina apa!

  6. Cand carnea este fiarta, indepartam boabele de ienibahar, adaugam foia de dafin si condimentam cu sare si piper.

  7. Lasam carnea sa fiarba 5-10 minute (fara capac), pana ce se evapora o mare parte din umezeala.

  8. Lasam carnea sa se raceasca complet, apoi adaugam orezul si umplem placinta!


Pentru aluat - foi:

  1. Amestecam toate ingredientele impreuna pentru 5 minute! Acoperim aluatul si lasam deoparte pana ce se raceaste umplutura!

  2. Adaugam faina pe suprafata de lucru si impartim aluatul in 2 parti: una mai mare si cealalta putin mai mica.

  3. Intindem foile!

  4. Tapetam o tava cu ulei, asezam foaia mai mare in josul tavii, adaugam umplutura, asezam a doua foie deasupra si rasucim spre interior. Ungem cu oul batut si intepam putin cu o furculita!

  5. Dam la cuptorul preincalzit la 180°C , pentru 50 de minute!

  6. Lasam placinta sa se raceasca 20 de minute dupa care servim!

Pofta buna!



bottom of page