top of page

Placinta cu mangold si praz

O reteta super delicioasa de placinta cu mangold si praz, de post dar super hranitoare si delicioasa! Mangoldul sau frunzele de sfecla elvetiana sunt foarte sanatoase si bogate in vitamine, au un gust usor amarui dar impreuna cu prazul se potrivesc de minune!


Placinta cu mangold (frunze de sfecla elvetiana), gustoasa si foarte sanatoasa
Placinta cu mangold (frunze de sfecla elvetiana)

Studii arata ca mangoldul contine multi nutrienti, care ajuta la scadearea tensiunii arteriale, reducearea colesterolului si contribuie la prevenirea osteoporozei.



Frunzele de sfecla le puteti include in dieta prin foarte multe retete...atat sotat, in omeleta, puteti inlocui spanacul in anumite retete, placinte, chiar si pentru un smoothie sau salate. Recomand sa folositi atat frunzele cat si tulpinile in relete.

Pentru foi, eu am folosit reteta aceasta de foi pentru placinta- vezi aici si le-am facut putin mai groase. Dar se pot folosi si foi cumparate, sau aluatul lichid de la placinta cu spanac- reteta aici!

In Grecia acest mangold se numeste Seskula si se gaseste din plin la piata in perioada aceasta, sigur si clima favorizeaza acest lucru. In plus se curata mai rapid decat spanacul si chiar este delicios!


Mod de preparare:


  1. Spalam si curatam frunzele de sfecla/spanac si le spalam foarte bine. Lasam deoparte sa se stoarca foarte bine de apa.

  2. Curatam prazul si il spalam- folosim mai mult partea alba, cu cat frunzele sunt mai verzi cu atat au nervurile mai tari.

  3. Taiem totul in bucati mici si adaugam intr-un castron. Adaugam restul de ingrediente si amestecam.

  4. Ungem tava cu ulei si asezam foile (eu am facut 6 foi mai groase), si le ungem cu ulei. Daca folositi foi cumparate ungeti-le cu ulei si pulverizati cu apa fiecare foaie in parte. Pentru foile facute in casa nu este necesar sa pulverizati cu apa decat foaia de deasupra pentru ca au deja umezeala necesara.

  5. Adaugam 3-4 foi in josul tavii, adaugam umplutura si adaugam inca 3-4 foi deasupra!

  6. Decupam foile si rasucim inspre interior! Daca foile sunt foarte subtiri sau cumparate, nu aruncati partea care ati taiat-o, uscati foile iar cand ajungeti la cantitatea dorita, preparati o placinta cu portocale sau Portokalopita.

  7. Ungem cu ulei si pulverizam cu apa apoi taiem putin foile la suprafata (eu am taiat patrate)...

  8. Dam la cuptorul preincalzit la 180°C, pentru aproximativ 40 de minute.

  9. Lasati 5 minute sa se raceasca, dupa care proportionati si serviti sau lasati sa se raceasca complet.



Pofta buna!



Comments


bottom of page