Giubetsi / Youbetsi este o mancare traditionala greceasca care se prepara de obicei cu carne de vita, dar se poate regasi adesea si cu carne de pui. Este o mancare care se gaseste la tavernele grecesti, iar carnea frageda si aromata, impreuna cu pastele - orzo si cascavalul ras deasupra te imbie cu siguranta sa o incerci.
Din vremuri stravechi,(Moshari giouvetsi) sau Carnea de vita Gioubetsi / Youbetsi se prepara in oale traditionale de lut - la cuptor - la foc domol pentru cateva ore, pana ce carnea devenea moale si frageda. Bineinteles ca aceasta metoda nu prea se folosete acum, din cauza timpului pe care il necesita. Cea mai des folosita metoda este cea in oala cu presiune, sau oala cu presiune redusa (semi-presiune). Folosirea acestor oale va reduce considerabil timpul de fierbere. Totusi carnea de vita are nevoie de timp si foc domol, altfel oricat am fierbe va fi tare si greu de consumat.
Carnea de vita pe care o prefer eu este rasolul de vita fara os, iar rasolul de vita cu os il folosesc la prepararea Carnii de vita in sos de rosii reteta aici. Rasolul de vita este o carne foarte gustoasa. Gatita corect va devenii foarte frageda, contine mult colagen necesar in special copiilor in dezvoltare (in Grecia este recomandat de medici, copiilor pana la 7 ani sa consume rasol de vita), dar si adultilor in special femeilor care au probleme cu articulatiile.
Mod de preparare:
Primul pas important pentru fragezirea carnii este sa o lasam la temperatura camerei aproximativ o ora!
Taiem carnea in bucati potrivite (daca nu este deja pregatita de macelar).Asezam o cratita pe aragaz si o incalzim foarte bine, adaugam uleiul si carnea si calim carnea pe toate partile la o temperatura cat mai inalta (asta va ajuta sa isi pastreze sucurile). Adaugam ceapa si morcovii si amestecam. Calim aproximativ 5 minute dupa care adaugam ienibaharul, scortisoara, frunzele de dafin, pasta de rosii, piperul, zaharul (un ingredient care ajuta foarte mult la fragezirea carnii) si amestecam totul foarte bine. Adaugam coniacul/vinul si lasam cateva minute sa se evapore alcoolul.
Al II-lea pas important pentru fragezirea carnii este sa adaugam sarea la final, cand carnea deja este frageda si moale!
Adaugam rosiile taiate cubulete si apa (sau zeama), aceasta trebuie sa acopere carnea. Lasam sa fiarba aproximativ 5 minute, dupa care indepartam spuma. Acoperim oala cu un capac si lasam sa fiarba pana ce carnea devine frageda si moale! Dupa dorinta se poate da si la cuptor la o temperatuta intre 160-180°C.
Al III- lea pas important pentru fragezirea carnii este sa fierbem la foc domol (mic) sa fie aproape de a da in clocot.
Cand carnea este deja frageda si moale adaugam pasta - orzo intr-o tava pentru cuptor, iar deasupra, adaugam carnea, adaugam sarea, amestecam usor si acoperim tava. Dupa care dam la cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 15-20 de minute, depinde de pastele folosite!
Servim cu cascaval ras!
Pofta buna!
Se poate prepara si intr-o oala normala? Adica fara presiune? Multumesc frumos!