top of page

Chifle cu masline

Chifle cu masline sau paine cu masline (Eliopsomo), fara ulei si fara unt. Ideale pentru cei ce nu consuma ulei in Vinerea Mare.


Fara unt, fara ulei - Chifle pufoase cu masline
Chifle cu masline (Eliopsomo)

Aceste chifle cu masline sunt foarte gustoase si satioase. Nu degeaba se spune ca era mancarea de baza a grecilor in timpul razboiului dar si in timp de criza/saracie. Aceasta era mancarea lor de toate zilele, deoarece maslinele se regasesc din belsug pe meleagurile grecesti, la fel si oregano care se culege din regiunile muntoase si are o aroma deosebita.



Adevarul este ca aceste chifle le puteti face si sub forma de paine. Se face usor, si nu este necesar sa framantati prea mult. Daca le pregatiti sub forma de chifle se coc rapid in aproximativ 20-25 de minute si sunt ideale chiar si pentru pachet la scoala sau la serviciu.

Mod de preparare:



  1. Incepem cu maiaua: Intr-un bol adaugam drojdia, zaharul si 20-30 de g din totalul de apa. Amestecam totul pana se omogenizeaza si lasam deoparte 20 de minute.

  2. Amestecam faina cu sare si oregano, adaugam maiaua formata si apa si framantam pana ce optinem un aluat usor lipicios.

  3. Intindem putin aluatul si adaugam maslinele, rulam aluatul si il lasam la dospit intr-un loc cald aproximativ 45-50 de minute. Daca este rece in casa puteti incalzi cuptorul la 50 de grade, dupa care opriti cuptorul si puneti aluatul la dospit.

  4. Formati painea , sau chifle de cate 100 g fiecare, o asezati intr-o tava cu hartie de copt si lasati la dospit 25-30 de minute.

  5. Dati la cuptorul preincalzit la 180 de grade :

*Pentru paine va fi necesar 50-55 de minute!

*Pentru chifle 20- 25 de minute!


Pofta buna!



bottom of page