Chiftelele marinate in sos de rosii (Cheftedakia kokkinista) este o reteta traditionala din Kozan, aromate cu usturoi si menta - o reteta delicioasa.
Desi se pregatesc in toata Balcania, in diverse moduri ma gandesc ca chiftele marinate in sos de rosii sunt mai degraba o mancare mediteraniana: in Italia se regasesc aromate cu busuioc, iar in Grecia aromate cu menta, in toate variantele usturoiul fiind de nelipsit.
...pentru aceste chiftelute puteti proceda in diferite variante fie ca le fierbeti direct in sos (aveti grija ca sosul sa fiarba in momentul in care adaugati chiftelele, altfel se vor sfarma), fie le prajiti intai si pe urma le fierbeti in sos, fie ca le coaceti intai la cuptor, fiecare varianta e corecta.
Desii citind mai multe retete, am observat ca se recomanda sa adaugati (paine, cartofi, pesmet) din belsug, eu nu o recomand deoarece in felul acesta gustul carnii va fi insesizabil. Recomand mai degraba sa adaugati putin alcool, care va ajuta la fragezirea carnii sau putin otet.
Mod de preparare:
1. Intr-un robot de bucatarie/rasnita de cafea adaugam fulgii de ovaz si macinam, dar aveti grija sa nu devina ca o faina! Daca adaugati pesmet sau paine inmuiata sariti peste pasul acesta! Intr-un robot de bucatarie/ tocator de legume adaugam ceapa, usturoiul, patrunjelul, menta, uleiul de masline si amestecam totul aproximativ 1 minut.
2. Intr-un bol adaugam carnea, sare, piper, boia, mustar, ouale, fulgii de ovaz/pesmet si amestecul de ceapa. Amestecam totul foarte bine 2-3 minute, dupa care acoperim compozitia si dam la frigider aproximativ 30 de minute.
3. Daca pregatiti chiftelele in tigaie Incalzim o tigaie antiaderenta la foc potrivit, adaugam 1-2 linguri de ulei si adaugam chiftelele, usor aplatizate. Prajim aproximativ 2 minute pe fiecare parte. Adaugam usturoiul si sucul de rosii, iar daca este necesar adaugam putina apa. Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba aproximativ 10 minute. Condimentam, adaugam menta si fierbem inca 5 minute.
3. Daca pregatiti chiftele la cuptor Daca dorim o varianta mai sanatoasa putem sa dam chiftelele la cuptorul preincalzit la 200 de grade (cu ventilatie) pentru aproximativ 15 minute. Incalzim o tigaie la foc potrivit, punem rosiile tocate marunt impreuna cu usturoiul si putina apa daca este necesar iar cand sosul incepe sa fiarba adaugam chiftelele si lasam sa fiarba la foc mic pentru aproximativ 10 de minute. Condimentam, adaugam menta si lasam sa fiarba inca 5 minute!
Pofta buna!
Sfaturi utile:
*Chiar daca nu sunteti o familie numeroasa pregatiti chiftele necesare iar ce ramane se poate da la congelator. Se dezgheata la frigider de fiecare data.
*Varianta la tigaie este cea mai rapida pentru o masa de 2-3 persoane, insa daca doriti sa preparati pentru mai multe persoane, recomand sa le pregatiti la cuptor, sau sa le fierbeti direct in sos.
*Pe cat se poate nu omiteti menta, va da un gust extraordinar mancarii!
*Pentru diabetici si nu numai recomand fulgii de ovaz, care vor face chiftele extraordinar de fragede si moi.
Pofta buna!
Opmerkingen