top of page

Sarmale grecesti - Lahanodolmades

Reteta aceasta de sarmale grecesti sau Lahanodolmades cu sos de ou si lamaie (avgolemono), este foarte gustoasa. Poate ca nu sunt sarmalele acelea romanesti cu multa grasime, dar aceste sarmale pur si simplu se topesc in gura.


Sarmale grecesti cu sos avgolemono
Sarmale grecesti cu sos avgolemono

Sarmalele grecesti se prepara cu varza dulce si un sos gustos de ou si lamaie. Rareori am vazut retete cu sarmale in sos de rosii. Dar bineinteles ca aceasta reteta merge foarte bine si cu sos de rosii...eu am incercat-o si chiar ne-a placut.



Aceasta este reteta greceasca de sarmale, dar dupa dorinta puteti adauga morcov razalit si putin praz in umplutura. De cele mai multe ori eu adaug si pasta de rosii (1 lingura), care da culoare carnii, dar si gust mancarii.



Mod de preparare:



  1. Fierbem apa pentru a opari varza, adaugam sarea iar cand apa fierbe adaugam varza pe care am scobit-o in prealabil si am indepartat cotorul (inima)

  2. Cand frunzele incep sa se inmoie indepartam una cate una si le asezam pe o farfurie!

  3. Lasam frunzele de varza sa se raceasca!

  4. Lasam orezul in apa cel putin 10 minute dupa care il amestecam cu putina zeama de lamaie sau otet. Asta va ajuta ca orezul sa isi pastreze forma. Puteti sari peste procesul acesta daca folositi orez Parboiled(Bonnet).

  5. Taiem ceapa si mararul!

  6. Pregatim umplutura amestecand toate ingredientele foarte bine!

  7. Curatam varza indepartand nervurile mai groase si o taiem in bucati mai mici!

  8. Infasuram sarmalele, adaugand umplutura in fiecare bucata de varza!

  9. Pe fundul cratitei asezam bucati de ceapa sau praz (preferabil partea verde a prazului care este mai tare si si nu o folosim la alte preparate).

  10. Asezam sarmalele in cratita si pe cat posibil nu lasam spatiu intre ele.

  11. Adaugam uleiul si apa/zeama putin sarata si acoperim sarmalele cu varza! Acoperim cu un capac.

  12. Fierbem la foarte foc mic, pentru aproximativ 2 ore...sau pana ce sarmalele devin fragede!

  13. Lasam sarmalele sa se raceasca aproximativ 30 de minute, dupa care indepartam zeama in care au fiert si daca este necesar adaugam putina apa!

  14. Batem ouale cu zeama de lamaie si adaugam amidonul. Amestecam foarte bine.

  15. Luam putina zeama fierbinte si adaugam treptat in sosul de ou si lamaie! Adaugam sosul de ou si lamaie deasupra supei de la sarmale. Daca este cazul incalzim putin sosul amestecand continuu, iar dupa caz putem adauga inca putin amidon/faina pentru a lega sosul!

  16. Servim sarmalele fierbinti cu sosul de avgolemono!


Kali orexi!

Commentaires


bottom of page