top of page

Cozonac grecesc de post

Chiar daca este post de ce sa nu preparam un cozonac grecesc de post (vegan)!? Aceasta este o reteta simpla care se poate prepara usor, fara mixer! Un cozonac fara oua, care este extrem de pufos si se desface in fasii.


Cozonac grecesc de post (Tsoureki nistisimo) sau vegan
Cozonac grecesc de post (Tsoureki nistisimo)

Cozonacii grecesti de obicei nu se prepara umpluti. Dar la unele brutarii ii puteti gasi umpluti cu ciocolata si nuci sau cu glazura de ciocolata alba sau neagra. Cozonacii grecesti sau Tsoureki sunt moi, pufosi si aromati cu aromele specifice de mahlebi (samburii unui cires mediteranian), rasina de mastic iar uneori se adauga si cardamon. Daca doriti sa preparati cozonac clasic grecesc, aveti reteta aici!



Aceasta reteta am preparat-o simplu fara mixer, dar desigur in acelasi mod poate fi preparata si cu mixer. Respectati reteta intocmai si veti avea parte de niste cozonaci mai, pufosi si foarte gustosi, pa care voi ii puteti umplea cu rahat, nuci+ciocolata, stafide ...


Mod de preparare:



  1. Intr-un robot de bucatarie adaugam rasina de mastic, mahlebi, zaharul si maruntim foarte bine!

  2. Intr-un bol adaugam zaharul impreuna cu aromele din robotul de bucatarie, sucul de portocale, zaharul vanilat, sarea, turmenicul, laptele cald si uleiul de cocos!

  3. Amestecam cateva minute cu un tel, pana ce se topeste zaharul!

  4. Intr-un bol incapator adaugam faina cernuta si amestecam cu drojdia instant! Daca folositi drojdie proaspata preparati intai maiaua!

  5. Adaugam treptat compozitia lichida si amestecam la inceput cu telul, dupa care framantam cu mana (sau cu mixerul), pana ce obtinem un aluat putin lipicios.

  6. Adaugam treptat cele 50 g ulei si framantam aproximativ 20 de minute, pana ce obtinem un aluat fin si usor lipicios.

  7. Asezam aluatul in bol, ungem cu putin ulei sau faina, acoperim bolul cu o folie alimentara si lasam la dospit 2- 2,5 ore!

  8. Ungem mainile cu ulei, luam aluatul din bol si il impaturam in 4, dupa care rasucim. Repetam procesul de cateva ori (acest proces ne va ajuta sa se formeze fasiile care atat de mult ne plac).

  9. Vom forma 2 cozonaci, deci impartim aluatul la inceput in 2 parti egale!

  10. Impartim fiecare parte in 3 parti egale, iar fiecare parte o intindem si facem cordon, apoi Impletim aluatul. Daca preparati cozonaci umpluti impartiti in 2 parti, intindeti aluatul, intindeti umplutura, rasuciti aluatul si impletiti cozonacii.

  11. Lasam din nou la dospit aproximativ 1 ora!

  12. Amestecam laptele cu mierea/melasa si ungem cozonacii deasupra apoi adaugam feliile de migdale!

  13. Dam la cuptorul preincalzit la 170°C, pentru aproximativ 40 de minute.

  14. Lasam cozonacii sa se raceasca putin in tava, dupa care asezam pe un gratar si lasam sa se raceasca complet.


Pofta buna!



bottom of page