top of page

Friptura de miel (Friptura hotului)

Arni kleftiko - Αρνί κλέφτικο, este un fel de friptura, care se pregateste impreuna cu cartofi, ceapa, ardei si se coace la cuptor in hartie de copt, pentru multe ore la foc mic.


Friptura de miel cu cartofi la cuptor in hartie de copt, pentru un gust irezistibil si o textura fina
Friptura hotului sau Kleftiko

Se poate pregatii atat cu carne de miel, pui sau porc, bineinteles difera timpul de gatire. De obicei carnea este taiata in bucati mari (cam cate o portie) si se coace impreuna cu legumele la foc mic.



Numele provine de la cuvantul arni=miel si klefti=hot, aceasta mancare fiind numita mielul hotului. De fapt traditia spune ca aceasta mancare o pregateau hotii care furau miei, iar ca sa nu miroase friptura faceau o groapa in pamant si puneau acolo carnea, iar deasupra aprindeau focul, in felul acesta carnea se gatea pentru multe ore, era foarte frageda si aromata si bineinteles ca nu se simtea mirosul de friptura.


Mod de preparare:



Pregatim marinada, amestecam toate ingredientele pana ce zaharul si sarea se vor topii, dupa care adaugam carnea, pe care am spalat-o in prealabil si amestecam foarte bine, acoperim cu o folie de plastic si lasam la marinat 2 ore (la interval de o ora intoarcem carnea).


Intre timp curatam cartofii si ceapa si spalam foarte bine, curatam ardeii. Luam doua coli mari de hartie de copt si punem una peste cealalta, dupa care asezam carnea.

In bolul in care a stat carnea la marinat, taiem cartofii, ceapa, usturoiul, ardeii si amestecam foarte bine (dupa gust puteti adauga putin ulei de masline sare si piper).


Rasturnam toate legumele deasupra carnii, dupa care legam hartia de copt, invelim cu folie de aluminiu, punem totul intr-un vas pentru cuptor cu capac si adaugam aproximativ 500 de ml de apa (daca vasul este de sticla sau de lut).


Dam totul la cuptorul preincalzit la 140 de grade, pentru 6 - 8 ore. Servim cu oregano proaspat/patrunjel.


Pofta buna!




bottom of page