top of page

Karidata - fursecuri de bezea cu nuci

Karidata - fursecuri de bezea cu nuci sau Pricomigdale cu nuci. O reteta usor de preparat de fursecuri umplute cu crema de ciocolata, ideale pentru sarbatorile de Iarna. Dar puteti prepara aceaste fursecuri oricand aveti o cantitate mai mare de albusuri.


Karidata - fursecuri de migdale cu nuci cu sau fara faina
Karidata - fursecuri de migdale cu nuci

Karidata sunt fursecuri din bezea cu nuci si putina faina sau deloc. Dupa dorinta faina poate fi inlocuita cu faina de migdale. Nu contin unt, se prepara usor, se coc rapid si sunt delicioase.


In functie de zona in care se prepara aceste fursecuri delicioase numite Karidata (karidia=nuci) pot fi regasite in sub diferite forme: cele mai raspandite fiind in momentul de fata cele umplute cu crema de ciocolata, umplute cu dulceata sau gem, cu nutela sau chiar si cele din Arahova- care in mod traditional se pulverizeaza cu apa de flori si se presara cu zahar praf fiind asemanatoare Corabioarelor (Kourabiedes - reteta aici).


Mod de preparare:



  1. Intr-un robot de bucatarie adaugam samburii de nuca si maruntim! Adaugam nuca macinata intr-un bol si amestecam impreuna cu faina si cacao!

  2. Intr-un bol incapator adaugam albusurile reci (de la frigider) si batem putin la viteza mica.

  3. Adaugam sarea si continuam sa batem albusurile cu mixerul pana ce acestea cresc in volum.

  4. Adaugam treptat zaharul (eu am folosit zahar brun, dar puteti folosi si zahar tos) si continuam sa amestecam cu mizerul pana ce optinem o bezea.

  5. Adaugam extractul de vanilie si amestecam!

  6. Adaugam treptat amestecul de nuci la bezea si amestecam usor cu o spatula sau cu o lingura pana ce se omogenizeaza.

  7. Acoperim si dam la frigider aproximativ 30 de minute!

  8. Formam fursecurile cu ajutorul unei linguri sau cu o punga pentru ornat la fel ca in reteta video de mai sus!

  9. Dam la cuptorul preincalzit la 170°C, pentru 12-15 minute!

  10. Lasam fursecurile sa se raceasca pe un gratar. Din compozitia data ies aproximativ 36 bucati.

  11. Pentru a prepara crema adaugam intr-un bol ciocolata si o topim pe baie de abur sau la microunde. Adaugam cacao si amestecam, dupa care lasam deoparte!

  12. Intr-un alt bol adaugam smantana pentru frisca (foarte rece) si batem putin cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana se formeaza o crema (chiar inainte de a deveni frisca).

  13. Adaugam putina frisca deasupra ciocolatei topite si amestecam energic, adaugam ciocolata deasupra cremei batute. Amestecam pana se omogenizeaza si adaugam coniacul/esenta de rom si amestecam.

  14. Acoperim crema si dam la frigider 30 de minute!

  15. Umplem fursecurile reci si depozitam la frigider!


Pofta buna!



bottom of page