top of page

Karidopita (Chec cu nuci)

Nu cred ca am mancat o prajitura cu nuci sau Karidopita atat de pufoasa si de perfect insiropata. Pur si simplu se topeste in gura!


Karidopita - Prajitura cu nuci (insiropata)
Karidopita - Prajituta cu nuci

Aceast desert grecesc insiropat desigur, merge perfect cu o inghetata de vanilie - reteta aici (inghetata fara aparat), sau cu iaurt grecesc cremos (strecurat) - reteta aici!

Aceasta este o reteta de Karidopita, fara faina cu putin pesmet si este grozav de buna! Aveti grija la cantitatea de pesmet daca ouale au pana in 55 de g adaugati 100 g pesmet, daca au peste 55 de grame adaugati 120 g la fel ca si in lista de ingrediente!



Exista foarte multe retete de prajitura cu nuci, dar dintre cele incercate aceasta mi s-a parut ca este cea mai pufoasa si gustoasa. Desi contine multe oua si dupa parerea unora este un desert scump, dar chiar merita!


Numele Karidopita provine din unirea a doua cuvinte Karidia= nuci si pita=placinta, in traducere fiind placinta cu nuci!


Mod de preparare:


  1. Intr-un bol adaugam ouala si le batem 2 minute cu mixerul, la viteza mica!

  2. Adaugam praful de sare, zaharul si zeama de lamaie!

  3. Continuam sa mixam la viteza cea mai mare pana ce oula devin spuma!

  4. Maruntim samburii de nuca cu ajutorul unui robotel (multi Chopper) de bucatarie!

  5. Amestecam nuca cu pesmetul, adaugam praful de copt si condimentele! Amestecam totul foarte bine!

  6. Adaugam treptat amestecul de nuci la spuma de oua si amestecam incet cu un tel!

  7. Adaugam untul topit si racit (atentie la temperatura camerei) si coniacul sau sucul si coaja de portocale si amestecam incet cu telul (puteti vedea tot procesul in clipul video de mai sus)!

  8. Ungem tava cu putin ulei si tapetam cu pesmet!

  9. Adaugam amestecul si dam la cuptorul preincalzit la 180°C, pentru aproximativ 30 de minute! Atentie nu deschideti usa cuptorului sub nici o forma, deoarece chec-ul se va lasa!

  10. Facem testul cu scobitoarea, ca sa verificam daca chec-ul este copt!



Pentru sirop:

  1. Intr-o cratita adaugam toate ingredientele si fierbem 5 minute! Lasam siropul deoparte ca sa se raceasca putin!

  2. Adaugam siropul cald peste blatul fierbinte!

  3. Lasam chec-ul sa se raceasca complet si dam la frigider 2 ore!


TIP! Daca credeti ca ouale nu sunt foarte proaspete mai bine sa separati albusul de galbenus. Bateti albusurile pana devin spuma dupa care incorporati galbenusurile!


Pofta buna!




bottom of page