top of page

Omleta greceasca

Omeleta greceasca regasita sub denumirea de Kayana sau Strapatsada, in functie de zona din care provine!

Omleta greceasca cu rosii si branza
Omleta grecesca cu rosii

Desii numele provine probabil din cuvantul turc kaygana, care inseamna omleta cu ceva, aceasta omleta este foarte intalnita in Peloponez. Acest preparat este de fapt oua cu rosii, iar uneori se adauga branza feta si ceapa sau cartofi.



In alte partii ale Greciei, aceasta omleta se numeste 'strapatsada', din cuvantul italian strapazzare, care inseamna batut.



Mod de preparare:



  1. Spalam rosia sub un jet de apa, taiem pe orizontala si scoatem samburii impreuna cu lichidul. Taiem rosia cubulete, sau o dam prin razatoare.

  2. Incalzim o tigaie la foc potrivit, iar cand s-a incalzit adaugam uleiul si rosia taiata.

  3. Calim putin rosia, iar intre timp spargem ouale si le batem cu putina sare si piper.

  4. Adaugam ouale in tigaie si gatim, amestecand din cand in cand, pana ce ouale sunt gatite in felul in care ne place.


Ce altceva putem sa adaugam la aceasta omleta?

  1. Legume: ceapa, praz, morcov, spanac, usturoi, ciuperci etc. Dar avem grija ca aceastea sa fie taiate in bucati foarte mici si le gatim inainte de a adauga rosia.

  2. Plante aromatice: menta, oregan, cimbru, patrunjel - acestea sunt doar cateva dintre acestea care merg foarte bine cu ou si rosii. Cel mai bine ar fi sa le adaugati in ultimul minut, in felul acesta isi vor pastra aroma.

  3. Branza: feta, telemea, urda, manouri (un fel de urda realizata din combinatia laptelui de capra cu lapte de oaie). Aceste branzeturi se adauga la sfarsit ca sa nu se 'topeasca'

  4. Eu am 'tocat' 30 g de pesmeti am pus intr-o forma rotunda, am adaugat deasupra omleta, branza feta faramitata, arpagic verde, piper si putin ulei de masline. Am pus de jur imprejur rucola si miezul de la rosii si am adaugat sos balsamic (20 de g miere+20 de ml otet balsamic+20 de ml ulei de masline).


Pofta buna!



bottom of page