Ador mirosul de paine proaspata si o fac de cate ori am ocazia, din pacate timpul nu ne prea permite. O reteta de paine fara framantare si este deosebit de gustoasa cu o coaja crocanta, si un miez moale, mult mai sanatoasa si mai gustoasa decat cea cumparata!
Paine este din toate timpurile cea mai raspandita hrana a oamenilor, se prepara usor si cu putine ingrediente. Iar painea fara framantare este fara doar si poate foarte simplu de preparat.
Preparati painea acasa...pentru ca nimic nu se compara cu aroma painii proaspat scoasa din cuptor. Puteti face mai multe paini si sa le dati la congelator. Cand doriti sa consumati painea, lasati sa se decongeleze, pulverizati cu apa si dati la 120°C, pentru 5 minute (atentie, painea trebuie sa fie intreaga pentru a se pastra ca proaspata)!
Mod de preparare:
Intr-un bol asezati drojdia impreuna cu faina (40 g), zaharul si apa (40 g). Lasati maiaua sa se activeze, aproximativ 10-15 minute, pana ce isi va dubla volumul.
Intr-un bol incapator, cerneti faina si amestecati cu sarea, adaugati maiaua si apa si amestecati cu o lingura pana ce se incorporeaza faina.
Adaugati uleiul si amestecati cu lingura pana ce acesta se va incorpora!
Lasati la dospit 2-2,5 ore sau peste noapte la frigider! Aveti grija ca vasul sa fie incapator deoarece aluatul isi va tripla volumul.
Dupa ce aluatul a dospit, formati painea si o asezati pe o hartie de copt, dupa care asezati painea intr-u tava de yena cu capac sau intr-o cratita cu capac. Daca nu aveti un vas cu capac rezistent la cuptor acoperiti cu hartie de copt si folie de aluminiu!
Lasati painea formata sa se "odihneasca" 15-20 de minute in tava. Taiati putin painea la suprafata cu un cutit foarte ascutit sau cu o lama.
Incalziti cuptorul la 170°C si coaceti painea aproximativ 1 ora!
Lasati painea pe un gratar sa se raceasca putin dupa care o puteti taia si consuma dupa bunul plac!
Pofta buna!
Comments