top of page

Pasta de rosii

Exista mai multe variante de a prepara pasta de rosii, doar ca eu am ales aceasta varianta deoarece mi se pare cea mai rapida.

Pasta de rosii sau Pelte tomatas
Pasta de rosii sau Pelte tomatas

Fac pasta de rosii (pelte) vara cand rosiile sunt in plin sezon, iar aroma si gustul lor sunt irezistibile. De obicei combin rosiile cu rosii de tipul roma (pomodori), deoarece cele de tip roma au mult mai putina zeama decat cele obijnuite.


Daca nu aveti rosii de tip roma nu este nici o problema, se poate face si cu rosii obijnuite, doar ca acestea sunt mult mai zemoase, deci, va iesii mai putina pasta de rosii.



Dupa cum veti vedea si in reteta video, fierbem putin rosiile, dupa care le strecuram, in felul acesta va necesita mai putin timp de fierbere. Zeama de la rosii nu o aruncati, poate fi folosita la mancaruri in loc de apa, sau puteti face o supa.

Mod de preparare:



  1. Spalam foarte bine rosiile si le lasam sa se usuce, sau le stergem cu o hartie/prosop curat, dupa care le curatam si le taiem.

  2. Adaugam rosiile taiate, impreuna cu ingredientele enumerate, mai putin uleiul intr-o cratita si fierbem aproximativ 5 minute, amestecand din cand in cand din momentul in care incepe sa dea in clocot. Apoi lasam sa se raceasca complet.

  3. Strecuram si dam rosiile printr-o masina de tocat rosii.

  4. Fierbem pasta de rosii obtinuta, la foc mic intr-o cratita antiaderenta sau o cratita cu funt dublu si amestecati continuu pana ce obtineti pasta de rosii cu textura care va place.

  5. Puneti pasta de rosii cat e inca fierbinte in borcane spalate si sterilizate (eu le dau la cuptorul preincalzit la 120 de grade pentru 15 minute), adaugati putin ulei deasupra pastei de rosii (acesta va impiedica formarea mucegaiului si se vor pastra pentru mai mult timp). Deasupra eu pun si hartie de copt, deoarece de multe ori capacele din cauza umezelii, uneori se ruginesc. Infiletati bine capacele!

  6. Puneti borcanele intr-un prosop si dati la cuptor (care este cald in urma sterilizarii borcanelor) si lasati sa se raceasca lent aproximativ 24 de ore.

  7. Pe cat posibil depozitati intr-un loc ferit de lumina, caldura si umezeala!




bottom of page