top of page

Peste pane cu skordalia

Pestele pane cu skordalia, in special Codul este mancarea traditionala a grecilor pe 25 Martie (Buna Vestire), atunci cand sarbatoresc si ziua Nationala.


Pestele pane este atat de gustoas si foarte usor de preparat astfel incat il pregatesc foarte des. Desigur aceasta reteta de peste pane fara ou, este una dintre preferatele mele, are la baza doar apa minerala carbogazoasa si faina, insa adaugand cateva ingrediente in plus va face ca crusta sa fie foarte crocanta fara sa absoarbe prea mult ulei. este o reteta asemanatoare cu cea de fish and chips.


Dupa cate spuneam pe 25 Martie este ziua Nationala a grecilor. Iar 90% din populatie va avea ca fel principal codul pane. Retetele de Cod pane sunt nenumarate. Anul trecut am preparat o reteta de Cod pane cu aluat de bere, care este foarte popular in Grecia.



Dar anul acesta m-am gandit ca poate multi dintre voi nu vreti sa combinati pestele cu alcool iata si reteta actuala, cu o skordalia asemanatoare, dar cu o textura mai fina, mai moale.




Mod de preparare:




Pentru skordalia:

  1. Fierbem cartofii curatati, spalati si taiati impreuna cu apa si sare, a[proximativ 20-25 de minute!

  2. Adaugam usturoiul pisat impreuna cu ulei, otet, zeama de lamaie. Si lasam deoparte. Pentru un gust mai fin indepartati miezul usturoiului, dupa cum mai multe am explicat la reteta de sosul Tzatziki.

  3. Verificam daca cartofii sunt fierti, ii punem intr-un castron impreuna cu putina zeama in care au fiert si mixam pana ce devin pasta, dupa care adaugam amestecul de ulei si usturoi amestecand continuu pana ce se incorporeaza. Daca este necesar condimentam dupa gust si adaugam putina zeama in care am fiert cartofii, pentru o textura mai moale.



Pentru peste pane:

  1. Indepartam pielia pestelui, il taiem in bucati nu foarte mari si il tamponam foarte bine cu hartie de bucatarie. Lasam deoparte sa se indeparteze cat mai mult umezeala.

  2. Pregatim 'aluatul' (kurkuti), amestecand toate ingredientele, apa minerala-bicarbonatul de sodiu-otetul-faina amestecata cu amidon sare si piper. Dupa care acoperim si dam la congelator 20 de minute!

  3. Condimentam pestele cu sare si piper, eu am adaugat doar piper deoarece pestele meu a fost putin sarat (cititi cu atentie pe ambalaj, in special daca este congelat). Dupa care trecem pestele prin faina si ulterior prin aluat.

  4. Prajim aluatul in ulei fierbinte. Atentie sa nu arda foarte tare, deoarece se va arde la exterior si va ramane crud in interior.


Pofta buna!


Sfaturi utile:

Daca pestele este congelat decongelati la frigider, sau la temperatura camerei departe de caldura!

Daca pestele este congelat cu piele, important este sa indepartati pielia, deoarece are foarte multa umezeala, iar aceasta va face sa nu fie la fel de crocant la exterior!

Daca aveti un peste de mare(este destul de sarat) sau congelat - verificati pe ambalaj daca acesta contine sare, pentru a nu fi prea sarat ulterior!

Aceasta reteta de panare se poate folosi si la carne de pui!

Otetul de la aluat poate fi inlocuit cu zeama de lamaie!



bottom of page