top of page

Placinta cu spanac (traditionala)

Placinta cu spanac traditionala pot spune ca este preferata mea si una dintre cele mai bune placinte preparate pana acum.


Placinta cu spanac - reteta traditionala greceasca, cu foi preparate acasa
Placinta cu spanac - reteta traditionala

Si sincer a devenit preferata mea, foile nu sunt foarte subtiri, dar sunt crocante si delicioase. Care este secretul ei... ar fi faina. Jumatate din cantitatea de faina folosita este din grau galben dur, care daca gasiti chiar recomand sa o folositi. Dar foile se pot prepara la fel de bine cu faina pentru toate folosintele sau in amestec cu faina din grau dur.



Pentru a unge foile folositi putin ulei pe care il intindeti bine cu degetele sau cu o pensule si pulverizati cu apa fiecare foaie in parte! Iar cand scoateti placinta din cuptor nu omiteti sa o taiati si sa o asezati pe un gratar sa se raceasca. Acest proces va ajuta sa aveti o placinta cu foi crocante chiar si a doua zi cand aceasta se va raci complet.

Daca vreti sa vedeti si reteta de placinta cu spanac cu foi subtiri si umplutura preparata putin diferit apasati aici!

Mod de preparare:



Aluatul:

  1. Intr-un bol adaugam apa, otetul, uleiul, sarea si amestecam putin cu un tel pana ce sarea se dizolva.

  2. Adaugam treptat faina si amestecam initial cu telul dupa care framantam cu mana pana ce optinem un aluat moale si nelipicios!

  3. Asezam aluatul in bol, acoperim cu o folie alimentara si lasam deoparte 20 de minute (timp in care puteti pregatii umplutura).

  4. Impartim aluatul in 8 parti egale si ii dam forma rotunda, dupa care il trecem prin amidon si acoperim. Ideal ar fi sa lasati inca 5 minute aluatul deoparte, se va intinde mult mai usor!

  5. Intindem aluatul usor si daca este necesar adaugam amidon. Pentru o metoda mai simpla va puteti ghida dupa reteta video dein videoclipul de mai sus! Foile nu este necesar sa fie foarte subtiri!


Umplutura:

  1. Spalam foarte bine spanacul si il scurgem de apa. Taiem spanacul cat mai subtire si il asezam intr-un bol.

  2. Adaugam sarea deasupra spanacului si strangem cat mai bine in palme. Dupa care lasam deoparte 10 minute.

  3. Strecuram spanacul cu ajutorul unui prosop curat sau cu mainile si avem grija sa se indeparteze cat mai mult din surplusul de apa.

  4. Adaugam spanacul scurs in bol si toate celelalte ingrediente pentru umplutura. Bineinteles tocam intai ceapa, mararul si patrunjelul. Amestecam totul!



Ansamblare:

  1. Ungem tava cu ulei!

  2. Asezam 4 foi in josul tavei unse fiecare foie cu ulei si avand grija sa pulverizati fiecare foaie cu apa!

  3. Adaugam umplutura!

  4. Asezam 4 foi deasupra unse si acestea cu ulei si pulverizate cu apa.

  5. La foaia de deasupra adaugam ceva mai mult ulei increstam placinta (taiem usor fara sa taiem foile in adancime) si pulverizam cu apa din belsug... dupa dorinta puteti pulveriza si cu putin otet sau alcool (tuica)...va face foile mult mai crocante. Nu va speriati alcoolul nu va avea gust.

  6. Dam la cuptorul preincalzit la 160°C (fara ventilatie) pentru aproximativ 50 de minute pana la o ora.

  7. Important! Taiem placinta fierbinte si lasam pe gratar sa se raceasca! Astfel va ramane crocanta chiar si dupa cateva zile... asta desigur daca mai ramane.


Pofta buna!




Comments


bottom of page