top of page

Placinta cu spanac

Placinta cu spanac sau Spanakopita este foarte gustoasa si cu siguranta foarte intalnita, in special ca si aperitiv dar si ca mic dejun.

Placinta cu spanac si foi facute in casa
Placinta cu spanac si foi fine

O placinta cu foi crocante, foarte gustoasa si satioasa, iar desi procesul de intindere a foilor pare foarte greu de realizat, va garantez ca cu cat veti face mai des cu atat veti avea alta indemanare si va fi din ce in ce mai usor de facut. Sau daca nu de ce nu...puteti opta pentru foi cumparate.



Pentru ca foile sa fie cat mai crocante:

-spanacul nu trebuie sa aiba foarte multa umezeala. Pentru a indeparta umezeala putem proceda in doua feluri: fie taiem spanacul si il punem cu sare pentru aproximativ 20 de minute, fie sotam spanacul impreuna cu ceapa.

- faina trebuie sa fie de buna calitate

- apa calduta si nu fierbinte



Mod de preparare:



Formam intai aluatul:

  1. Pentru inceput amestecam cu un tel toate ingredientele lichide. Adaugam faina in etape si amestecam cu telul pana optinem un aluat de chec! Apoi adaugam restul de faina si framantam cu mana pana ce optinem un aluat moale si nelipocios (aceasta metoda este una mai simpla), daca aveti experienta procedati ca si in reteta video !

  2. Impartim aluatul in 8 parti (bilute) respectiv 6 parti daca foile sunt mai groase (xoriatiko fillo) si il lasam sa se 'odihneasca', acoperit cu un prosop pentru 10-15 minute!

  3. Pe masa de lucru adaugam faina/ amidon (cu amidon foile se vor intinde mult mai usor) si intindem foile cat se poate de subtire.


Pentru umplutura:

  1. Intr-un bol incapator adaugam spanacul spalat si taiat. Amestecam spanacul cu 1 lingurita de sare si lasam deoparte pentru aproximativ 10-15 minute.

  2. Stoarcem foarte bine spanacul cu un prosop curat, adaugam toate celelalte ingrediente pentru umplutura si amestecam. Sau procedam ca si in reteta video unde am calit usor spanacul.

Ungem tava cu putin ulei, asezam 3-4 foi in tava, avand grija ca fiecare foaie sa fie unsa cu ulei. Adaugam umplutura (rece) deasupra foilor, iar deasupra umpluturii adaugam alte 3-4 foi unse la randul lor cu ulei.

Decupam aluatul adaugam ulei si rasucim de jur imprejur. Increstam foile deasupra, deoarece va fi mult mai usor de taiat la final, pulverizam cu putina apa si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 40-50 de minute.

Taiem placinta cat e inca calda si servim sau asezam bucatile taiate pe un gratar ca sa se raceasca complet in felul acesta se va pastra crocanta pentru mult timp.



Pofta buna!



bottom of page