top of page

Placinta dulce cu dovleac

O placinta dulce cu dovleac, ceva simplu si de sezon! aceasta placinta cu dovleac (kolokithopita glykia), este o placinta gustoasa si aromata pentru perioada de Toamna- Iarna!


Placinta dulce cu dovleac si foi de placinta
Placinta dulce cu dovleac

Aromele grecesti specifice acesteia ar fi scortisoara si cuisoarele! Dar de multe ori eu adaug putin ghimbir si curcuma. Bineinteles ca atat ghimbirul cat si curcumaua nu se regasesc ca si arome in reteta traditionala greceasca!

In unele zone se adauga stafide, mie imi place mai mult cu stafide deoarece nu este necesar sa adaugam o cantitate foarte mare de zahar. Iar nucile sunt si acestea optionale, dar in caz ca nu adaugati nuci va fi necesar ceva mai mult gris!



Cel mai mult imi place placinta cu foi preparate acasa, iar pentru cei ce doriti puteti vedea reteta aici. Daca totusi ezitati sa pregatiti singuri foile, puteti opta ataτ pentru foietaj, cat si pentru foi de placinta cumparate. Pentru ca foile de placinta cumparate sa fie la fel de crocante ca si cele preparate acasa, recomand sa pulverizati fiecare foaie in parte cu apa (si optional diluati putin otet in apa respectiva) si bineinteles sa le ungeti cu ulei sau unt! Pentru cantitatile date, folositi o tava de 25x35 sau rotunda cu diametrul de 32 cm!


Mod de preparare:



  1. Daca foile sunt congelate, lasati-le la decongelat cateva ore eventual la frigider! Daca vreti sa pregatiti foile acasa, pregatiti dupa reteta aceasta- apasa pentru reteta, este cea mai simpla! Pregatiti aluatul si lasati sa se odihneasca, intre timp pregatiti umplutura!

  2. Spalam, curatam dovleacul si il dam prin razatoare! Stoarcem putin dovleacul cu mainile sau cu ajutorul unui prosop!

  3. Adaugam scortisoara, praful de cuisoare, zaharul, nuca macinata, stafidele, grisul si amestecam. Adaugam untul topit sau uleiul si amestecam din nou!

  4. Lasam umplutura deoparte si pregatim tava pe care o ungem bine cu unt sau ulei!

  5. Intindem foile (daca e cazul)- cate trei si le asezam una peste cealalta unse fiecare in parte cu ulei sau unt - intindem urmatoarele trei foi si le asezam in tava.

  6. Daca folositi foi cumparate, adaugati 6 foi in partea de jos unse cu ulei/unt si pulverizate cu apa!

  7. Adaugam umplutura si intindem pe toata suprafata tavii.

  8. indoim foile inspre interior, iar cele proaspete le puteti intinde putin mai mult cu mainile, astfel vor devenii si mai subtiri. Nu uitati sa ungeti fiecare foaie in parte cu unt topit sau ulei!

  9. Adaugam 3 foi deasupra, decupam foile daca este cazul, iar cu ajutorul unei cozi de lingura impingem foile inspre interior!

  10. Ungem ultima foia cu unt topit sau ulei si increstam putin foile, ca sa dam forma bucatilor la final (se taie mult mai usor fara ca foile sa se zdrobeasca)!

  11. Pulverizam cu apa (daca foile sunt proaspete, pulverizati cu apa doar foia de deasupra)!

  12. Dam la cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 50 de minute!

  13. Lasam placinta sa se raceasca aproximativ 20-30 de minute, (daca este posibil asezati pe un gratar) iar apoi servim!


Pofta buna!



Comments


bottom of page