top of page

Prajitură fără coacere "Frigania Zakynthou"

Această rețetă de prăjitură fără coacere "Frigania Zakynthou", este un desert rapid, gustos și aromat, preparat cu felii de pâine uscată, însiropate cu un sirop aromat cu scorțișoară.


Desert fără coacere - Frigania Zakinthou
Prăjitură fără coacere - Frigania Zakinthou

Frigania este un desert simplu, fără coacere, care iși are originia din insula greceasca Zakinthos. Acest desert este format din trei straturi delicioase: baza desertului cuprinde pâinea uscată înmuiată în sirop aromat și delicios, crema aerata de vanilie este stratul mijlociu, iar stratul superior este format din frișcă îndulcită deasupra căreia se adaugă scorțișoară măcinată.


Baza desertului poate fi formată dintr-un strat de pâine prăjită sau două straturi. Acest lucru poate fi la alegerea fiecaruia. În cazul în care adăugați două straturi suprapuse, intre acestea puteti adăuga puțină cremă sau frișcă (un strat foarte subtire) pentru o ținută mai bună sau puteți adăuga un strat de pâine însiropată - un strat de cremă - un strat de pâine însiropată - un strat de frișcă. Deaspra presărați neapărat cu scorțișoară, iar opțional se poate adăuga fistic tăiat mărunt.

Pentru prepararea acestui desert am folosit o tavă de 20x30 cm.


Mod de preparare Frigania Zakinthou:



Crema

  1. Turnăm laptele intr-o cratiță. Adăugăm zahărul, sarea, gălbenușurile și amidonul în cratiță deasupra laptelui și amestecăm foarte bine cu un tel.

  2. Gătim la foc mic, amestecănd continuu cu telul până ce crema se îngrașă și incepe să fiarbă.

  3. Luăm cratița deoparte și adăugăm untul rece, amestecând până ce untul se topește și se încorporează. Adăugăm esența de vanilie și amestecăm.

  4. Punem crema într-un bol încăpător și acoperim cu o folie alimentară pe suprafața cremei.

  5. Lăsăm crema deoparte să se răcească iar apoi o racim la frigider timp de 2 ore.

Sirop

  1. Turnăm apa în cratiță apoi adăugăm zahărul și scorțișoara.

  2. Fierbem la foc potrivit 5 minute.

  3. Lăsăm siropul deoparte să se răcească.

Frișca

  1. Adaugăm frișca lichidă într-un bol și amestecăm cu mixerul.

  2. Adăugăm treptat zahărul și zeama de lămâie.

  3. Mixăm până ce se formează frișca.

Asambare

  1. Înmuiem pâinea în siropul rece și o așezăm în tavă, pe cât posibil fără a lăsa spațiu între feliile de pâine.

  2. Adăugăm siropul rămas, deasupra pâinii.

  3. Luăm crema de la frigider și o amestecăm foarte bine cu ajutorul unui mixer sau tel.

  4. Adaugăm crema în tavă, deasupra pâinii însiropate și o întindem uniform pe toată suprafața.

  5. Ornăm desertul cu frișcă, sau întindem frișca pe toată suprafața.

  6. Deasupra imprăștiem scorțișoară măcinată și opțional fistic/nucă/migdale tocate mărunt.


Poftă bună! Kali orexi!




bottom of page