Prajitura Ravani sau Revani isi are originea din Constantinopol (Istambul), este un desert siropos, inalt care detine un loc special pe meleagurile grecesti. Se prepara usor si este absolut delicios.
In Grecia se poate gasi si sub denumirea de Revani, iar traditia spune ca poarta numele poetului turc Revani, care a trait in secolul XVI-lea si era renumit pentru rimele sale gastronomice.
Grecii l-au adoptat in anul 1886, in timpul stapanirii otomane, de catre Hocliouros (care a primit reteta de la un turc). Acesta avea o afacere cu produse lactate si vindea iaurt si dulciuri insiropate, iar reteta a fost transmisa din generatie in generatie.
Baza acestui desert este iaurtul si grisul, iar siropul trebuie sa fie aromat cu lamaie.
Un desert asemanator acestuia este Samali - reteta aici, diferenta dintre cele 2 ar fi faptul ca Samali nu contine oua si este de obicei aromat cu apa de trandafiri.
Mod de preparare:
Intr-un bol adaugam ouale sarea si zaharul. Batem cu mixerul pana ce zaharul se topeste.
Adaugam iaurtul, uleiul si amestecam cu un tel.
Adaugam treptat faina cernuta, praful de copt, grisul, zeama de lamaie si esenta de vanilie si amestecam cu telul pana ce se incorporeaza.
Tapetam o tava cu ulei si eventual faina, daca tava nu este antiaderenta si adaugam continutul in tava.
Coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 40 de minute!
Preparam siropul: adaugam intr-o cratita apa, zaharul, coaja de lamaie si batul de scortisoara. Fierbem la foc mic 3-4 minute. Indepartam cratita de pe foc si adaugam zeama de lamaie si mierea, amestecand pana ce aceasta se incorporeaza!
Taiem desertul fierbinte si adaugam siropul cald! Lasam desertul sa se raceasca aproximativ 2 ore si eventual dam la frigider aproximativ 1 ora.
Recomandat sa serviti cu iaurt strecurat (grecesc)- reteta aici.
Pofta buna!
Comments