top of page

Samali

Samali este un desert insiropat, care se pregateste foarte usor. Ingredientele de baza fiind iaurtul si grisul.



Samali este un desert insiropat care se regaseste in Grecia, iar aroma specifica fiind masticul. Acest desert este asemanator cu prajitura Ravani reteta aici, doar ca pe langa faptul ca contine si rasina de mastic, de obicei nu contine oua. Frecvent il regasim taiat in forma de romb in centru fiind decorat cu migdale iar siropul aromat cu apa de trandafiri.



Samali este un desert cu radacini din Siria, Damascul fiind cunoscut pentru trandafirii sai parfumati din care pregateau apa de trandafir.


Turistii sunt cei care au adus acest desert in Izmir si Constantinopol, unde a fost adaugata ca aroma, rasina de mastic. Mai tarziu a fost infiat de poporul grec ca fiind un desert simplu si necostisitor, care uneori datorita timpurilor de saracie prin care a trecut poporul Ellen, acest desert putea fi pregatit doar cu apa, zahar si gris (pentru a da bucurie copiilor), desi reteta initiala este cu iaurt.




Mod de preparare:


Dupa cum stiti deja, pentru realizarea deserturilor insiropate este nevoie de o cantitate generoasa de zahar. In special pentru sirop, zaharul este in proportie de 1:1 adica acelasi gramaj de zahar cat cel apa.


In aceasta reteta eu am redus considerabil cantitatea de zahar de la 900 g la 450. Am adaugat la blat 100 de grame (in loc de 250), iar la sirop 350 grame (in loc de 700)- bineinteles ca pentru a avea textura ideala, am inlocuit zaharul de la sirop cu 2 linguri sirop de glucoza. Daca nu doriti siropul de glucoza adaugati cel putin inca 300 grame zahar la sirop.


  1. Amestecam uleiul impreuna cu apa si iaurtul. Intr-un robotel adaugam zaharul, rasina de mastic si zaharul vanilat. Macinam aproximativ un minut. (Daca nu folositi mastic sariti peste procesul acesta). Adaugam zaharul si amestecam cu un tel, aproximativ un minut.

  2. Adaugam bicarbonatul de sodiu si zeama de lamaie, dupa care adaugam grisul in etape amestecand continuu.

  3. Acoperim si dam la frigider aproximativ o jumatate de ora.

  4. Daca ornam cu migdale taiem putin prajitura la suprafata si adaugam migdalele.

  5. Incalzim cuptorul la 180 de grade si dam blatul la cuptor pentru aproximativ 40 de minute (faceti testul cu scobitoarea).


Pentru sirop:

  1. Adaugam toate ingredientele mai putin siropul de glucoza si apa de trandafir. Fierbem aproximativ 5 minute. Lasam siropul 5 minute pentru a se raci putin, dupa care adaugam glucoza si amestecam

  2. Insiropam blatul fierbinte cu siropul caldut.


Pofta buna!




bottom of page