top of page

Sarmale in stil grecesc

De ce am numit aceasta reteta 'Sarmale in stil grecesc'- Lahanodolmades avgolemono si nu sarmale -reteta greceasca?! Ei bine aceasta reteta este oarecum modificata si adaptata gustului meu fata de cea clasica traditionala greceasca.

Sarmale cu carne de vita si sos de ou cu lamaie
Sarmale in stil grecesc

Diferenta este ca in reteta clasica greceasca in compozitia de sarmale se adauga marar-ceapa verde si uneori depinde de zona si reteta se adauga menta. In schimb eu pentru aroma am adaugat cimbru si praf de coliandru iar pe fundul vasului intotdeauna pun crengute de rozmarin. Este o reteta foarte gustoasa si merita sa o incercati. Puteti adauga carne cu putina grasime , dar nu uitati sa adaugati putin alcool (acesta va face carnea mult mai frageda si va da o alta nota). Daca folositi o carne mai grasa nu e necesar sa adaugati alcool sau ulei in vasul in care veti fierbe sarmalele.


O reteta ideala pentru cei care au colesterol sau alte probleme de sanatate care necesita un regim alimentar slab in grasimi animale. Daca nu va place sosul de ou si lamaie, puteti opta pentru sos de rosii va iesii o bunatate!


Mod de preparare:


Punem o oala cu apa la fiert, iar cand apa incepe sa fiarba, adaugam sare si varza, pentru a o opari. Scoatem fiecare foie de varza oparita si o lasam deoparte.


Pana ce fierbe apa, ne ocupam de umplutura, iar daca aveti un tocator de legume este foarte simplu de facut. Dupa ce curatam ceapa o dam prin tocatorul de legume, impreuna cu cimbrul (daca acesta este proaspat) si 70 ml ulei. Curatam morcovul,il spalam dupa care il dam prin razatoare sau il punem impreuna cu ceapa in tocatorul de legume.



Intr-un bol incapator punem carnea tocata, orezul, Morcovul razalit, ceapa tocata, boia coriandru, sare, piper, ouzo si amestecam.


Odata fiarta varza o lasam putin la racit dupa care ne ocupam de sarmale.

Taiem putin nervura de la varza, adaugam o lingura de umplutura, indoim frunza de varza la stanga si la dreapta si rasucim sarmalutele.

Punem sarmalele in cratita si le acoperim cu frunza de varza, restul de ulei si adaugam apa pana ce aproape le acoperim.


Dam la foc mic pentru 45-50 de minute (sau la cuptor la 180 de grade pentru aproximativ o ora), dupa care preparam sosul de ou cu lamaie (augolemono - αυγολέμονο) : Batem bine ouale, adaugam zeama de lamaie si amestecam, dupa care adaugam amidonul (dupa caz) si omogenizam. Cu ajutorul unui polonic, luam zeama de lamaie si adaugam 2-3 polonice in etape, iar apoi amestecam cu zeama de la sarmale. Daca sosul e foarte gros diluam cu putina apa.


Reteta video Sarmale in stil grecesc:




Pofta buna!


bottom of page