top of page

Fava este unul dintre cele mai renumite feluri de mancare din bucataria greceasca, desi retete similare exista si in alte tari, totusi se spune ca cea greceasca este tare gustoasa!


Fava sau mazarea batuta o bunatate a simturilor
Fava - mazare galbena batuta

Este o mancare foarte satioasa, si sanatoasa, se poate manca atat ca aperitiv cat si ca fel principal sau garnitura . Aceasta mancare este asemanatoare cu fasolea batuta, dar cred ca este o mancare mult mai usoara datorita faptului ca aceasta din urma nu contine coaja, care este mai greu de digerat.

Fava este cel mai intalnit aperitiv (meze) din tavernele grecesti, mai ales in tavernele care au specific in meniu peste. Fava se pregateste usor si nu necesita mult timp de fierbere! Se poate da prin blender, dar poate fi servita chiar si fara a fi data prin blender!

Simpla gustoasa si cu o mare valoare nutritiva, fava este un aliment mediteranian, care se serveste/prepara cu putina zeama de lamaie, ulei de masline din belsug ceapa si capere sau uneori rosii si masline denumita (Fava patremeni- Fava casatorita) si se potriveste extrem de bine cu peste si fructe de mare dar si cu preparate din carne!



Fava este foarte bogata in nutrienti necesari organismului uman si are putine calorii. in plus este o sursa de vitamine: B1, fier, cupru, fosfor, potasiu si magneziu!Aceasta imbunatateste functia inimii, este bogata in proteine si ajuta la buna functionare a intestinului, protejeaza impotriva cancerului de colon si contribuie la nivelul adecvat de zahar in sange!


Mod de preparare:




  1. Se pune mazarea intr-un bol cu putina apa calduta ( la hidratat), pentru 10 minute!

  2. Intre timp curatam si taiem morcovii, curatam ceapa si o taiem marunt.

  3. Incalzim o cratita la foc mediu, adaugam uleiul si calim putin ceapa impreuna cu morcovul - pentru 5 minute (la foc mic)!

  4. Adaugam usturoiul si calim inca 2-3 minute, adaugam apa si condimentele! Strecuram mazarea si o adaugam in cratita si lasam sa fiarba la foc mic pentru aproximativ 25-30 de minute. Daca e nevoie adaugam din cand in cand putina apa fierbinte si amestecam.

  5. Lasam la fiert pana ce se ingroasa. Adaugam zeama de lamaie si amestecam cu un mixer/blender vertical sau chiar cu un tocator de legume; pana ce devine o pasta omogena.

  6. Servim cu ulei de masline, ceapa tocata si muguri de capere sau o puteti servi cu ceapa caramelizata!

Pofta buna!


Ce este de fapt Fava!?

In Grecia, cea mai cunoscuta Fava este cea din Santorini, unde se cultiva planta numita Lathour- Lathuri comestibile (Lathyrus sativus)! Binenteles ca in Grecia se cultiva si (Lathyrus cicera- furajer) si (ochre Lathyrus- planta ornamentala)!

Lathuri se spune ca a fost de fapt printre primele leguminoase cultivate de oameni! Aceasta este o planta erbacee anuala, cultivata in zona mediteraniana, Asia Centrala si de Est. Lathuri comestibil este adaptat climatelor uscate, care rezista foarte bine si in zone cu precipitatii abundente! Dar este rezistent si la temperaturi ridicate si seceta!



O alta leguminoasa din care se produce Fava, dupa Lathuri ar fi mazarea (Bizelia -Pisum sativum) galbena uscata sau mazarea despicata, care se poate gasii sub doua forme mazarea galbena despicata (Split peas yellow bean) sau mazarea verde despicata (Split peas brean bean)!



Consumul de mazare Bob (Kukia - Vicia Fava) a fost abandonat in ultimii ani din teama consumatorilor de boala cianoza pentru persoanele care au deficit de enzima G6PD, aceasta este toxica organismului! Dar si pentru ca se fierbe mai greu in comparatie cu cele doua mentionate mai sus!



Toate aceste leguminoase care se prepara si se servesc sub forma de piure se numesc Fava si este un aperitiv excelent si extrem de sanatos ce poate fi servit atat cald cat si rece!


Pofta buna!




bottom of page