top of page

Salata cu peste si maioneza - Athinaiki

Salata cu peste si maioneza, la care se adauga diverse legume fierte si masline/capere/castraveti murati se aseamana din multe puncte de vedere cu salata a la russe.

Athinaiki salata cu maioneza de casa
Athinaiki salata

Aceasta salata cu peste a fost foarte la moda in timpul anilor '60-'70, mai ales pentru oamenii instariti din acea vreme care preparau mese festive pentru diverse ocazii. Poate cei mai multi ati cunoscut aceasta salata sub denumirea de Athinaiki Sfirida (denumirea unui peste medieranian foarte gustos dar in acelasi timp foarte scump).



Bineinteles ca aceasta salata se poate prepara cu orice peste cu carne alba va place sau aveti la indemana. Eu am ales sa prepar aceasta salata cu peste Cod, care este un peste delicios si usor de gasit, atat congelet cat si proaspat (cel putin in zona Mediteraniana).


Mod de preparare:


  1. Curatam pestele atat de solzi cat si de intestine. Spalam pestele foarte bine si il lasam sa se scurga.

  2. Taiem legumele cubulete si le adaugam intr-o cratita, adaugam usturoiul, prazul, dovleceii baby intregi, condimentam cu sare si piper. Adaugam deasupra legumelor pestele curatat si acoperim cu apa fierbinte, pentru a fierbe mai repede. In schimb daca adaugam apa fierbinte deasupra legumelor, acestea nu vor atrage la fel de multa apa in timpul fierberii.

  3. Fierbem la foc mic si indepartam spuma formata ori de cate ori este necesar. Pentru peste de 500 g timpul de fierbere va fi 12-15 minute.

  4. Indepartam dovleceii, aruncam prazul si usturoiul.

  5. Strecuram legumele si le lasam deoparte sa se raceasca.

  6. Curatam pestele avand foarte mare grija sa indepartam toate oasele.

  7. Preparam maioneza: intr-un bol adaugam galbenusul foarte rece, mustarul si putin cate putin uleiul, amestecand energic cu o spatula pana ce se incorporeaza tot uleiul. Adaugam deasupra suc de lamaie dupa gust si putin piper.

  8. Incorporam toate ingredientele mai putin dovleceii cu care vom orna salata (sigur se poate consuma si fara a fi ornata).

  9. Dupa caz taiem dovleceii rodele subtiri si ornam salata.

  10. Dam la frigider aproximativ o ora dupa care servim!


Pofta buna!



bottom of page