top of page

Aluat universal pentru placinte, tarte, saratele

Am aici pentru voi o reteta de aluat universal pentru placinte, tarte, saratele etc. Usor de facut si cu putine ingrediente, care nu necesita sa fie framantat foarte mult, iar foile sunt usor de intins.


Reteta aceasta de foi o folosesc foarte des la tarte sau placinte. Tarta cu broccoli reteta aici sau tiropitakia (placinte cu branza)- reteta aici pregatesc destul de des in special Iarna. Iar saratelele se pot pregati usor cu acest aluat daca adaugati putin cascaval sau branza de burduf atunci cand framantati. Folositi iaurt grecesc cremos- reteta aici pentru acest aluat, este important sa nu contina prea mult zer.



Acest aluat iti veti gasi in Grecia sub denumirea de Zimi kourou. Si este un aluat delicios si usor de preparat. Recomand sa il incercati!

Mod de preparare:


  1. Amestecati untul impreuna cu toate ingredientele lichide cu ajutorul unui tel. Adaugati treptat faina cernuta sarea si praful de copt. Framantati 2-3 minute pana ce optineti un aluat moale si nelipicios.

  2. Dati aluatul la frigider pentru 2-3 ore, sau la congelator pentru aproximativ 40 de minute, dupa care intindeti foile de o grosime de aproximativ 0,3 cm.

  3. *Umpleti foile cu orice va place, sau orice aveti in frigider.

  4. *Daca faceti o placinta la tava nu uitati ca inainte sa o dati la cuptor sa o taiati (increstati) putin deasupra.

  5. *Pentru o culoare frumoasa ungeti cu galbenus de ou amestecat cu 1 lingura de smantana.

  6. *Nu faceti foile prea groase, pentru ca vor creste putin in timpul coacerii.

  7. Aveti grija ca atunci cand ati intins foile sa aveti umplutura pregatita, va fi mult mai usor sa lucrati cu aluatul rece.




bottom of page