top of page

Bame cu carne de pui

Mpamies - μπάμιες, este o mancare traditionala , iubita de multi in special in perioada de vara, cand bamele sunt de nelipsit din dieta grecilor. Bineinteles ca multe persoane nu le apreciaza din cauza din cauza texturi pe care o au cand nu sunt gatite in mod corect.

Bame cu carne de pui, reteta cu toate secretele
Bame cu carne de pui

Bamele se gatesc in mod normal atat la cuptor cat si in cratita la foc mic, pentru a nu fierbe intens si a nu se deschide. In reteta traditionala se foloseste otet, dar eu personal folosesc otet balsamic, pentru ca are o aciditate mai scazuta si imi place mult mai mult gustul. De fapt acidul e cel care ajuta bamele sa nu se deschida si sa nu elimine "saliva", care le face pentru unii sa fie gretoase.


In general prefer bamele proaspete pe care le curat (folosind manusi deoarece innegresc mainile si provoaca mancarimi), mai multe despre bame puteti afla accesand reteta de mancare cu bame apasand aici.

Mod de preparare:


Daca bamele sunt congelete:

Decongelam bamele si le punem intr-un castron in care am diluat putina apa cu otet si lasam pentru aproximativ 10 minute, dupa care strecuram si spalam sub un jet de apa. Daca dam bamele la cuptor atunci preincalzim cuptorul la 180 de grade. Transam puiul daca e intreg (sau taiem pulpele in doua), curatam foarte bine si il spalam.

Daca bamele sunt proaspete:

Spalam bamele foarte bine si le curatam la fel ca in reteta video. Adaugam bamele curatate intr-un castron si adaugam otetu deasupra si amestecam. Lasam bamele cu otet cca. 5 minute.

Intr-o cratita adaugam cca. 1 litru apa si lasam sa dea in clocot, dupa care adaugam bamele si fierbem 3 minute. Strecuram bamele si le clatim cu apa rece.



  1. Condimentam carnea de pui si adaugam ulei de masline!

  2. Incalzim o cratita la foc potrivit, adaugam carnea de pui si sotam pe ambele parti.

  3. Adaugam apoi ceapa si morcovii si calim cateva minute. Daca este necesar adaugati putin ulei de masline.

  4. Adaugam pasta de rosii si usturoiul, dupa care adaugam otetul balsamic si gatim 2-3 minute.

  5. Adaugam rosiile tocate si eventual decojite si gatim cateva minute.

  6. Adaugam bamele deasupra si putina apa, cat sa acopere si gatim la foc mic 30-35 de minute!

  7. Servim cu patrunjel proaspat


Puteti gati bamele si la cuptor la 180°C pentru 40-45 minute!


Condimentam daca este cazul si servim!


Pofta buna!



תגובות


bottom of page