top of page

Mancare de bame

In perioada verii cand bamele sunt in plin sezon, o mancare de bame in sos de rosii cu ardei este binevenita. Bamele sunt bogate in vitamine, antioxidanti si fibre si contin un suc lipicios, care pentru multi este destul de gretos, mai ales daca acestea se gatesc la o temperatura inalta si se deschid.

Mancare de bame, foarte gustoasa cu ardei, rosii - reteta video
Bame cu ardei, rosii, morcovi

Desii nu foarte cunoscute in Romania, bamele sunt foarte populare si indragite in Grecia. Acestea sunt slabe in calorii , aproximativ 35 la 100 de grame, iar studii stiintifice au ajuns la concluzia ca bamele contin o varietate de compusi antioxidanti inclusiv compusi fenolici si flavonoizi, care ajuta la scaderea riscului de cancer, diabet, osteoporoza, probleme gastro-intestinale, probleme cardiovasculare etc. si au proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii.


Atunci cand alegeti bamele proaspete, aveti grija ca acestea sa nu aiba prea multe urme negre, si sa fie cat mai verzi. In general eu prefer sa aleg bamele cat mai mici, deoarece sunt mult mai gustoase, se gatesc mult mai repede si nu risc sa fie ateoase.



Procesul de pregatire a bamelor este foarte important. Neaparat le spalam inainte sa incepem curatarea acestora, le lasam la scurs cat de mult putem, sau le asezam pe un prosop curat ca sa se zvante cat mai repede, Important e sa folositi manusi si sa nu atingeti fata deoarece acestea pot produce mancarimi.


Daca folositi bame proaspete, important este ca dupa curatare sa le puneti intr-un castron cu otet, deoarece acidul va impiedica eliminarea sucului lipicios, dupa care le opariti 2-3 minute si le raciti in apa cu gheata.


Mod de preparare:


Daca bamele sunt congelate vor necesita mult mai putin timp pentru pregatire si gatire, dar cu siguranta cele proaspete sunt mult mai gustoase. Daca bamele sunt proaspete le pregatim dupa cum am mentionat mai sus, indicat ar fi ca bamele sa fie pregatite la cuptor, in felul acesta va necesta mai mult timp 35-45 de minute la 180 grade fara ventilatie (daca folositi ventilatie dati cuptorul la 165 de grade) dar vor fi foarte gustoase si nu vor elimina sucul acela lipicios, in cazul in care acestea se pregatesc in cratita, aveti grija sa le gatiti cat se poate de lent.




Pregatim sosul incepand prin calirea cepei, adaugam usturoiul, pasta de rosii (daca folositi) si otetul balsamic. Apoi adaugam rosiile, ardeii,condimentele patrunjelul (cu tot cu cozi) si putin zahar pentru a echilibra aciditatea- daca este cazul, si lasam cateva minute sa fiarba.


Amestecam sosul preparat impreuna cu bamele, adaugam putina apa daca este necesar si dam la cuptor acoperind cu o hartie de copt inmuiata in apa.


Daca va placut aceasta reteta puteti incerca si Bame cu carne de pui, care este o mancare de neinlocuit.


Reteta video Mancare de bame:





Pofta buna!


Sfaturi utile:

*Inainte de curatare, spalam si uscam bamele!

*Curatam bamele circular, nicidecum nu le taiem deoarece isi vor elimina sucul si vor devenii gretoase. (Chiar daca in felul acesta sunt mai usor de curatat)

*Bamele se gatesc la foc lent fara a amesteca! Daca le gatiti pe aragaz, trebuie neaparat sa aveti o oala cu fund dublu, in care sa nu amestecati cu lingura (daca este necesar sa verifcati, treceti doar lingura dintr-o parte in alta in oala), mai degraba miscati oala dintr-o parte in alta.

*Bamele congelate nu este necesar sa le opariti, au trecut deja prin procesul termic, dar eu intotdeauna le adaug putin otet si le las 10 minute, dupa care le clatesc!

*Intotdeauna gatiti bamele la foc lent!




bottom of page